185 пожара в областта за шестте месеца на 2019 година, половината са причинени от небрежност

 Пожарогасителна и спасителна дейност

За първото шестмесечие на 2019 г. са регистрирани общо 383 излизания с пожарна техника, 336 от които за възникнали произшествия. За сравнение през първото шестмесечие на 2018 г. са регистрирани общо 394 излизания с пожарна техника, 344 от които за възникнали произшествия.

До сега през настоящата година са възникнали 60 пожара при 61 за миналата.Пожарите без загуби са 125 при 107 за 2018 г.Лъжливите сигнали са 27 при 33 за миналата година.Спасителните дейности са 151.

По отрасли водещ е делът на произшествията в „жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 40,7 % от общия брой, следвани от “транспорт, складиране и пощи” – 22.

Водеща причина при пожарите е небрежност при боравене с открит огън с 44, 3 % , следвана от неправилно ползване на отоплителни уреди - с 29, 1 % от общия брой пожари.

По отношение на лъжливите повиквания се наблюдава тенденция за намаляването им през последните пет години, като за 2019 г. броят им е най-малък - 27.

През отчетния период няма загиналипри пожари, но са пострадали девет граждани. За сравнение през същия период на 2018г. при пожари са загинали трима граждани и са пострадали четирима.

През полугодието на 2019 г. при произшествия са загинали двама граждани вследствие на удавяне.

Няма загинали,но са пострадали двама служители при произшествия.

На територията на област Кърджали има регистрирани шест доброволни формирования с общо 59 доброволци в шест от седемте общини. През първото шестмесечие на 2019 г. няма регистрирани участия на доброволци в ликвидиране на произшествия.

Държавен противопожарен контрол (ДПК)

По линия на ДПК през първото шестмесечие на 2019 г. са извършени 19  комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 529 обекта, тематични в 819  обекта и по изпълнение на предписани мероприятия в 628  обекта.

Съвместно с други служби на МВР и ведомства са извършени 105 проверки, по сигнали и предложения 3 проверки, по искане на заинтересовани физически и юридически лица 57 проверки.

През отчетния период са връчени 755 противопожарни разпореждания, 19 протокола от комплексни проверки. Предписани са 1912 мероприятия.

За нарушения на пожарните правила и норми през периода са съставени 40 акта за административни нарушения. За отчетния период са приложени 6 принудителни административни мерки.

Контрол по спазване на Закона за защита при бедствия

През първото полугодие на 2019 г. са извършени общо 223  проверки /при 128 за същия период на миналата година/. По-големият брой проверки се дължи на повечето съвместни проверки от междуведомствени комисии на ПОВО, речни корита и обекти, засегнати от бедствия. Проверени са 15 аварийни плана и 43 плана за защита при бедствия. Осъществени са 9 проверки за контрол по изпълнението на дадени предписания. Извършени са 16 проверки на КСЗ, държавна и фирмена собственост. Проведено е практическо занятие с членовете на Звеното за обслужване на КСЗ, собственост на МВР.

Превантивна дейност

Основни приоритети в превантивната дейност бяха  работата с подрастващите и с рискови групи от населението, фокусиране вниманието на гражданите чрез средствата за масова информация върху спазването на правилата за пожарна безопасност в периодите с повишена пожарна опасност, контакти с общините и службите за социално подпомагане и др.

Служители, упражняващи Държавен противопожарен контрол, изнесоха лекции в учебни заведения по теми, свързани с пожарната безопасност в дома и училище, и правила за недопускане на пожари от отоплителни и нагревателни уреди. Проведена беше информационна и разяснителна дейност сред   възрастните хора в общините от региона с партньорството на религиозните общности преди или след  молитви в религиозните храмове.

През март и април бяха проведени седем общински и едно областно ученически състезания „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации’2019” с участието на 31 отбора и 152-ма участници, както и шест районни и едно областно състезания с МПО “Млад огнеборец” с участието на 29  МПО. През месец юни 2019 г. отборът на област Кърджали - ОУ „Отец Паисий“, с. Жълтуша, община Ардино участва в XVII Национално ученическо състезание в Стара Загора и се класира на второ място.

В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата’2019” участваха 308 деца от областта, като на областния кръг 25 бяха наградени. Направени бяха изложби на рисунки от областния и общинските кръгове на конкурса за детската рисунка.

Бяха проведени две обучения на групи ученици от СУ „Отец Паисий” в  Кърджали по избрани от тях теми в областта на защитата от бедствия и аварии.

Това съобщиха от   Регионален пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини