Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Двамата обсъдиха дипломатическото напрежение между София и Белград след острата реакция на външния министър Ивица Дачич по повод изказването на българския министър-председател за независимоста на Косово, съобщи БНР.

На срещата на върха в Познан той заяви, че новият представител на Евросъюза по външна политика - испанеца Жозеп Борел, няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. След реакцията на Дачич, който каза, че това е безобразие и му е писнало, защото няма позиция на ЕС, която да признава Косово, последва привикване на посланици и от двете страни.

"Вчера имах конгрес, даже казах: "Толкова ви обичам! Толкова са ми приятели". Как може да ме разбереш по начин, по който...аз винаги съм казвал - "трябва да се разберат с Косово". Никога не съм казал нещо различно от това. Викаме си посланици, правим си...а нищо не съм рекъл", каза Борисов емоционално на Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина

Той обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи.

"Ти беше там (в Познан)... И се прибирам и той (Дачич) казал - няма да даваш акъл на външния министър.... Аз съм най-добронамереният човек за него", каза още българският премиер на сръбския си колега.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона.

По-рано Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган, а утре има среща и със държавния глава на Северна Македония, Стево Пендаровски и с председателстващият Босна и Херцеговина Милорад Додик.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини