Караянчева: Етичната комисия на ГЕРБ се захваща с приближени на Цветанов кметовете

Първите сигнали, с които ще се занимава Етичната комисия на ГЕРБ, са от Сандански и Банско, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която на конгреса в неделя беше избрана за член на Изпълнителната комисия на партията.

И в двата града управляват кметове на ГЕРБ, които се смятат за приближени на Цветанов.

В Сандански това е Кирил Котев, а в Банско - Георги Икономов.

Името на Котев беше замесено в скандала с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който подаде оставка след разкрития за участието му в изграждането на къща за гости с европейски пари.

Наскоро бившият депутат и лидер на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев и бивш съветник на премиера Борисов обяви, че зам.-министърът на икономиката Александър Манолев (ГЕРБ) и кметът на Сандански Кирил Котев (ГЕРБ) са близки и незаконно са прокарали водопровод с минерална вода до имотите си, които се намират в парка на града. Янев подчерта, че е не е ясно "дали са давани предписания от общината при преминаването на тръбопровода през терени общинска собственост", за да стигнат до аристократичните имоти на местните големци.

Яне Янев разказа в тв ефира, че от години жителите на града знаят, че Манолев живее в къщата за гости, която е в съседство на хотел, собственост на майката на кмета на Сандански Кирил Котев. По думите му имотът на Манолев е бил изграден "изключително мистериозно в парка". "Как някой си е уредил тези терени, как си е позволил да ореже вековни чинари, е друг въпрос", каза Янев и разкри, че "Манолев през последните години се опита да феодализира целия град".

"Цветанов покровителства кмета на града. Това е градът на мутрите! Той и Веско Маринов ходеха прегърнати из Сандански и се хвалеха, че градът е техен", разкри Яне Янев.

"Истината е, че Сандански се мутризира. Ъндърграундът е превзел управлението на града, кметът Котев и шефът на полицията Щурков, всички знаят и е „градска тайна“, са изключително близки и са почти всеки ден заедно. Има една шуробаджанащина, която е преминала границите на нормалното. Шефът на полицията е изпратил брат си в Общината да отговаря за сигурността", светва червената лампа Янев.

Лидерът на РЗС добави и че е искал от кмета на града да предостави точен адрес и телефон на "мистериозна къща за гости", за която, подчерта той, само "Котев е знаел как се правят резервации". Според Янев изобщо не било ясно какви постъпления е получила община Сандански за последните 4 години от този имот и какви данъци от него са влезли в хазната.

Яне Янев намекна, че засега няма да отправя конкретно питане към кмета за "луксозните лимузини пред къщата", но жителите на Сандански се вълнували и от тях, защото се знае, че "привиква разни политици и босове на разни сбирки".

Янев обяви още, че всичките роднини на кмета на Сандански работят в общината.

"Ей така нагло безобразно се държат в града. До такъв начин са се самозабравили. Не мога да разбера какъв гьонсурат трябва да си", нападна ГЕРБ-ерите в Сандански Яне Янев.

За проблемите при кмета на Банско намекна по време на преизборната кампания водачът на евролистата на БСП Елена Йончева. На 5 май заяви: „Общините са превърнати във феодални владения, където една група, приближена до управляващите, източва общински и държавни европейски средства.

Вчера в национален ефир, Борисов казва, че предстои да бъдат разследвани кметове на ГЕРБ – искаме да попитаме: разследват ли МВР и прокуратурата кмета на Петрич? Или кмета на Банско? За това, че обществените поръчки се печелят от определен брой приближени фирми на кмета и партията? За това, че кметът на Петрич отделя милион и половина лева за несъществуваща сграда?”

Тя обяви, че кметът на Банско си е построил къща, която местните хора наричат „малкия Рилски манастир”. „Вярно ли е, че същият кмет дава обществените поръчки, свързани с инфраструктурата, на своя кумец?”, попита още тя. 

"Няма да има милост към никого", обави вчера на конгреса лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"За жалост някои не ме разбраха, когато им обяснявах за сините и червените лампички.  Не ме разбраха тези с къщите за гости, не ме разбраха и други, няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува. Хората гледат ГЕРБ под лупа. Ключовата дума е справедливост", посочи още той. 

Преди няколко седмици Цветан Цветанов е бил на почивка в региона - на голфа над Разлог и е направил среща именно с тези кметове, с които е в приятелски отношения.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини