Съдът задължи Столична община да информира за мръсния въздух и да мие улиците

Състав на Софийския градски съд (СГС) постанови привременни мерки на Столична община по делото за мръсния въздух.

С привременните мерки магистратите задължават общината да обявява средноденонощните нива на фините прахови частици на интернет сайта си, на информационните табла, разположени в автомобилите на градския транспорт и в станциите на метрото.

Сред другите привременни мерки са, че съдът задължава Столична община да реализира на територията си дейността машинно миене на улиците с обществена значимост и вътрешно-кварталните улици 2 пъти месечно - от месец май до месец септември. И един път месечно от месец октомври до месец април.

Последната привременна мярка, с която съдът задължава общината, е в 2-седмичен срок от днес да представи по делото план за изграждане на велоалеи, включително и от крайните квартали към централната градска част.

Решението може да се обжалва в едноседмичен срок от днес пред Софийския апелативен съд. Въпреки че магистратите постановиха привременните мерки на Столична община, отново отложиха делото с аргумент, че трябва да се посочат вещите лица, които трябва да извършат екологичната експертиза. Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 11 ноември от 9.30 ч.

На предишното съдебно заседание в края на май месец магистратите отложиха делото с аргумент събиране на нови доказателства. Беше назначена тройна експертиза, която да установи екологичните, икономическите и здравните последици от качеството на въздуха в периода 2015-2017 г.

От гражданската организация "Група за чист въздух" са доволни от решението на съда и го определиха като една малка победа за колектива.

По време на днешното съдебно заседание адвокат Димо Господинов, представляващ гражданската организация "Група за чист въздух", поиска да се изпратят повече писма до другите институции, но магистратите отхвърлиха неговото искане с мотив, че вече били изпратени писма до БАН. С тях станало ясно, че академията не разполага със специалисти, поискани от адвокатите на гражданската организация.

Преди началото на днешното съдебно заседание адвокат Димо Господинов коментира за News.bg, че гражданската организация, която представлява, иска да покаже с делото две групи мотиви. Единият мотив е свързан с прилагането на закона, защото гражданите имат право на чист въздух, а другият е, че с делото се оказва натиск върху Столична община да си изпълнява задълженията доброволно.

"Когато управляващите видят, че гражданите са готови на решителни мерки, за да защитят правата и интереси си, те са по-малко склонни да ги нарушават", посочи адвокат Господинов.

Той все пак отчете, че миналата година имало по-малко замърсняване на въздуха, което обаче не било от действията на Столична община, а вследствие на климатичните промени. Трендът, според адвокат Господин, е продължаващо замърсяване с фини прахови частици.

Гражданската организация "Група за чист въздух" заведе дело срещу общината още преди две години. Последното заседание от 15 април обаче отново беше отложено, макар че три дни по-рано тръгна делото срещу Столична община за мръсния въздух.

Сред основните обвинения са, че с начина си на управление общината не е предотвратила високите нива на замърсяване с фини прахови частици, не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за справяне с проблема.

С последното си становище по делото Столичната община се опитва да покаже на съда, че е свършила много по отношение на качеството на въздуха през годините, посочват от "Група за чист въздух". Те обаче са категорични, че се залага на количеството на мерките за сметка на тяхното качество. Според тях липсват мерки за двата основни източника на замърсяването - транспорта и битовото отопление с твърди горива. Като възможни решения на проблема от "Група за чист въздух" посочват обновяването на паркови пространства в централните градски части и изготвянето на проекти за повишаване енергийната ефективност на общински сгради.

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации, обединени в "Група за чист въздух" - "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", "Център за независим живот" и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини