Забраниха разходката на едро куче без повод и намордник

Депутатите вдигнаха санкциите за кучета без намордник с промени в Закона за ветеринарната дейност. Поправките забраниха кучешката разходка и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг. 

Новите забрани не важат за извеждане без повод на кучета с тегло над пет килограма, когато те се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии. Извън ограниченията попадат кучета на хора с увреждания, за служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка и за четириноги, които се използват от Българския червен кръст. Няма да бъдат наказвани стопаните на ловни кучета и такива, които придружават или охраняват селскостопански животни извън урбанизираните територии, както и за кучета, използвани по време на лов, участващи в състезания или подложени на обучение.

Предложенията на управляващите защити депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която настоя за максималния срок между първо и второ четене, за да може да се чуят всички мнения и предложения по темата. Измененията в закона се налагат заради зачестилите инциденти с домашни кучета, аргументира се Атанасова.

Тя посочи, че в мнозинството са наясно, че основният проблем през последните десетина години са безстопанствените кучета и овладяването на популацията.

"Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета", посочи тя. "за съжаление, серия от трагични инциденти, свързани с ухапвания от кучета, причиняващи средни, тежки телесни повреди и дори смърт, в последните месеци станаха ежедневие. Това наложи бързи законодателни промени", обясни Атанасова. 

Депутати от ДПС, ВМРО и БСП отправиха съществени забележки към промените, а Ерджан Ебатин от движението, в качеството си на представител на Българската национална федерация по кинология предложи да окаже съдействие на управляващите, за да изготвят максимално прецизни текстове преди второто четене. Ебатин, който е председател и на националния киноложки клуб на кавказката овчарка, разкритикува, че не може килограмите на животното да бъде мярката за това дали то е агресивно, или не. 

"Има кучета, които са 3 кг и са агресивни, има други, като сан бернар, които нямат никаква агресия. Този подход е грешен. Има опасни кучета, но дали има опасни породи кучета, е много дискусионен въпрос, добави депутатът от ДПС. "Има кучета, които са специално селектирани, за да имат агресия и да изпълняват определени функции. По-скоро трябва да се създадат стандарти за развъдниците", заяви от трибуната Ебатин.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    5 0
    13:56, 3 юли 2019
    Какво е тълкуването на израза "Едро куче" ??????
    Изглеждащо като слон или комар???
  • 2
    Ад
    Адриана
    4 -3
    14:37, 3 юли 2019
    Трябва със закон да забранят някой породи като питбул , бултириер и други който наистина са много опасни.
    Друг е и въпроса с възпитанието и на собствениците им.
  • 3
    А на десислава Атанасова кога и кой ще и сложи намордник много приказва тая скочимбра и вси дивотии
Последни новини