Лазар Попов: В Кърджали успява всеки който се възползва от регионалните специфики в бизнеса


Разговор с председателят на КРИБ-Кърджали Лазар Попов:

-Г-н Попов,какво е мястото на КРИБ-Кърджали сред работодателските организации в региона?

-КРИБ Кърджали заема водеща позиция в региона сред работодателските организации,както с най-големия си членски състав, така и с постоянната си активна дейност. КРИБ Кърджали освен,че защитава интересите на работодателите в региона, взема активно участие в редица обществено значими мероприятия и активности. Участва активно в регионалните съвети по образование, развите , трудова заетост и др.

-КРИБ дава добра оценка за условията на бизнес в страната.Какво е вашето мнение за региона?

-Всеки регион има своите регионални, географски и социални специфики. Нашия регион е доста специфичен за страната. Има своите специфични исторически и природни зебележителности. Всеки който успее под някаква форма да се възполва от регионалните специфики, мисля успява да се развие и с това допринася за резвитието на региона като цяло, за което мисля че трябва да подкрепяме и подпомагаме всеки бизнес, който успява да работи и се развива в региона.

-Ние сме в изборна година. Има ли опит за политизиране на структурата в Кърджали?

- Не, КРИБ Кърджали се дистанцира твърдо от политически пристрастия и позиции. Естествено сме готови за партньорство и обсъждане на всякакви въпроси, които са в сферата на интересите на КРИБ Кърджали и региона.

-КРИБ -Кърджали е единствената работодателска организация,която връчва годишни награди в областта. Има ли сериозна конкуренция за тях?

-Да определно тази година имаше доста голяма конкуренция особено в категорията на малки и средни предприятия. Това е един много радващ факт, който показва, че бизнесът на това ниво в региона, освен че е доста активен, конкурентоспособен и гъвкав, вече определно се развива и формира една стабилна социална отговорност, което е доста радващо. Тази година за първи път включихме в отличията и общините от региона, защото смятаме, че общините заемат основно място в развитието на региона с подкрепата си за бизнеса на регионално ниво.

-Какво е отношението Ви към дуалното обучение? Подготвят ли се добре в региона необходимите кадри за индустрията? -Въпросът с образованието е една доста широка и наболяла тема. Към момента бизнеса в България изпитва остра нужда от 150 хиляди квалифицирани кадри. Отбелязвам квалифицирани хора с образование и формирани професионални умения и познания. В близките 2-3 години се очаква тази цифра да надхвърли 450 хил. Нашия регион условията не се различават от тези в страната. И регион Кърджали, вече явно изпитва недостиг на техници, инжинери, оператори на машини, шофьори, медицински персонал и др. Да не говорим за кадрите от туристическата и ресторантьорките сфери, където напоследък се развиват доста добре в нашия регион. Въпросът с дуалното обучение, вече заема доста сериозни полемики и отношения. Вие вече не смятате ли, че е крайно време да се обърне пирамидата на средното образование и от гимназиално насочено образование, да се обърне в по-голяма степен към професионалната насоченост ?! Естествено въпроса е доста сложен, защото първо трябва да се положат доста усилия в популизирането, насочването и формирането на насоки в определни професионални линии, които ще бъдат атрактивни в близкото бъдеще в нашия регион. Това за да се случи естествено, трябва бизнеса да заеме по-активна позиция, да сътрудничи с образованието и да започне да мисли и заделя ресурси в тази посока. В КРИБ Кърджали вечи работим активно в тази област. Имаме вече създадения няколко инициативи. Надявам се те да продължат, да дадат своите резултати и да продължим с популизирането и развитието на професионалното дуално обучение. -КРИБ-Кърджали се включва в дарителски акции. Бихте ли посочили някои от тях?

-Както вече казахме доста фирми и организации от региона вече имат ясно дефинирана и активна социално-отговорна политика, което лично мен, много ме радва. Малко ще ми е трудно да изброя всички инициативи, защото са доста. Членове на КРИБ активно подпомагат редица социални, екологични, спортни, културни и други проекти.

Въпросите зададе:Георги Кулов
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини