10 °C

Изкуствен интелект създаде 3D реплика на нашата Вселена. Работи, но никой няма идея как

.Първата по рода си симулация на изкуствен интелект на Вселената изглежда работи като истинската и е почти толкова загадъчна.

Изследователите съобщават за новата симулация в Proceedings of the National Academy of Sciences. Целта била да се създаде виртуална версия на космоса, за да се симулират различни условия за началото на Вселената, но учените се надяват да изучат и собствената си симулация, за да разберат защо работи толкова добре.

"Това е като да обучиш софтуер да разпознава изображения с много снимки на котки и кучета, но след това да е в състояние да разпознава слоновете", коментира съавторът на изследването Шърли Хо, теоретичен астрофизик в Центъра за изчислителна астрофизика в Ню Йорк. "Никой не знае как го прави и това е голяма загадка, която трябва да бъде решена"

Симулиране на Вселената
Като се има предвид огромната възраст и размер на Вселената, разбирането за нейното образуване е трудна задача. Един от инструментите в астрофизичния инструментариум е компютърното моделиране. Традиционните модели изискват много изчислителна мощност и време, тъй като  може да се наложи астрофизиците да пуснат хиляди симулации, променяйки различни параметри, за да определят кой е най-вероятният сценарий в реалния свят.

Хо и колеги създават дълбока невронна мрежа, за да ускорят процеса. Този невронна мрежа, наречена Deep Density Displacement Model или D ^ 3M, е предназначена да разпознава общите характеристики в данните и да "се учи" с времето как да манипулира тези данни. В случая с D ^ 3M, изследователите въвели 8000 симулации от високоточен традиционен компютърен модел на Вселената. След като D ^ 3M научил как работят тези симулации, изследователите въвели съвсем нова, никога невиждана симулация на виртуална Вселена с форма на куб със страна 600 милиона светлинни години. (Истинската наблюдавана Вселена е около 93 милиарда светлинни години.)

Невронната мрежа успява да изпълни симулации в тази нова вселена, точно както в набора от 8000 симулации, използвани за обучението. Симулациите били фокусирани върху ролята на гравитацията във формирането на Вселената. Това, което е изненадващо, казва Хо, е, че когато изследователите променят съвсем нови параметри, като количеството тъмна материя във виртуалната вселена, D ^ 3M продължил да се справя със симулациите, въпреки че никога не е бил обучаван как да се справя с вариации на тъмната материя.

Компютри и космология
Тази способност на D ^ 3M е загадка, каза Хо, и прави интригуващата симулация както за дигиталната наука, така и за космологията.

"Можем да бъдем интересен експериментален полигон за машинно обучение, за да се разбере защо този модел екстраполира толкова добре, защо екстраполира към слонове, вместо просто да разпознава котки и кучета", казва тя, цитирана от LiveScience. "Това е двупосочна улица между науката и дълбокото обучение."

Моделът може също така да спести време на изследователите, които се интересуват от произхода на Вселената. Новата невронна мрежа може да завърши симулации за 30 милисекунди, в сравнение с няколко минути при най-бързия метод за симулация с изкуствен интелект. Мрежата също така има процент на грешки от 2,8% в сравнение с 9,3% за съществуващия най-бърз модел. (Тези проценти на грешки се сравнени със златния стандарт за точност, модел, който отнема стотици часа за всяка симулация.)

Изследователите сега планират да променят други параметри в новата невронна мрежа, като изследват как фактори като хидродинамиката или движението на флуиди и газове може да са оформили образуването на Вселената.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
12 дек 2019
Последни новини