КТПП: Националният институт за помирение и арбитраж представи онлайн база-данни на колективни трудови договори

Националният институт за помирение и арбитраж (НИПА) представи онлайн база данни на колективни трудови договори. В събитието взе участие Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика.Това съобщиха за Кърджали бг вести от Кърджалийската търговск-промишлена палата.

От палатата информираха,че директорът на НИПА Владимир Бояджиев, представил детайлно възможностите на онлайн платформата като подчертал, че тя е общодостъпна и осигурява информация както за договорените между социалните партньори условия, надвишаващи нормативно определените с Кодекса на труда, така и за възникналите на територията на страната колективни трудови спорове.  „Надявам се, че базата данни ще бъде полезен за страните инструмент в процеса на колективно договаряне, тъй като тя осигурява реален поглед върху договорените в КТД условия на труд по над 90 показателя, вкл. трудови възнаграждения, работно време, отпуски, обезщетения“, допълнил Бояджиев. 

Наетите лица в обхвата на КТД към 31.12.2018г. са 13,2% или 301 414, при общо наети лица 2 291 172,посочват от Кърджалийската търговско-промишлена палата..

Базата е свободно достъпна чрез интернет страницата на НИПА. Тя съдържа  информация за процесите на колективно трудово договаряне в Република България, в това число статистическа информация за броя на сключените и действащи КТД и анекси към тях на територията на страната, както и за постигнатите в тях договорености. Дава възможност за търсене по различни критерии, което може да се ползва от браншови организации в процеса на колективно договаряне,посочват от КТПП.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини