Хасан Азис: Сдружението на общините предлага визия "Българските общини 2030"

Местната власт и предстоящите избори. Разговор с кмета на Кърджали Хасан Азис - заместник-председател на Националното сдружение на общините и заместник-председател на ДПС.

Нашият гост коментира заключителната среща за мандат 2015 -2019 на ръководството на Националното сдружението на общините. 

На срещата се прави равносметка на местната власт в страната - самооценка на дейността на сдружението и оценка на партньорите им, включително на държавата в лицето на правителствмото, разбираме от Хасан Азис.

"По отношение на дейността на местната власт в България тррябва да кажем, че тя работи в една сложна, политически нестабилна обстановка. В рамките не тези 4 години местната власт в работи с три правителства и с два състава на Народното събрание и с нов президент..."

По думите на Азис участниците в срещата отчитат, че националното сдружение продължава да бъде най-голямата неправителствена организация, че националното сдружение като представителна организация на местната власт е отстоявала пред правителството и Народното събрание интересите на гражданите на страната "по посока на по-голяма децентрализация" за повече пълномощия на общините и за повече данъчни приходи на общините.

"За съжаление тенденцията, която отчитаме през последните години, е по-скоро към по-голяма централизация към държавата, отколкото децентрализация към местната власт."

Азис обясни, че субсидията към общините се е покачила от 53% през 2014-2015 на 65% в момента, а това означава, че местната власт е станала по-силно зависима от централната власт. Той подчерта, че големият проблем, който все още стои в отношенията с държавата, са финансовите корекции. Затова в посланието си към следващите кметове и общински съветници УС на сдружението отправя призив да настояват за ясни критерии в разпределението на средствата към местната власт. Апелът към централната власт е да създаде баланс във финансирането на местната власт и условия за повече източници на приходи за общините.

По отношение на работния климат в УС в Националното сдружението на общините Азис изтъкна добрия тон в междуличностните отношения в интерес на общините, въпреки че членовете му са от различни политически сили.

Форумът на УС на сдружението е излязъл с концепция за устойчиво развитие на градовете и селата - "Българските общини 2030".

БНТ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини