„В началото машината ще стане ваш началник, а след това ще ви уволни“

Замяната на чиновника с алгоритъм е само един от вариантите на роботизацията. Засега корпорациите правят нещо съвсем друго: изкуственият интелект не заменя човека, а му указва как да работи по-ефективно.

За възможностите и ограниченията на роботизацията разсъждава New York Times. За да се замени човека с робот, често е необходимо да се преосмисли целият бизнес модел. В това е и тайната на успеха на Uber, при който повечето от отделите, познати от традиционните компании, са заменени с ИИ алгоритми и мобилни приложения. Но големите корпорации най-често избират съвсем друг сценарий: изкуственият интелект като надзирател.

Един от най-драконовските варианти могат да се видят в кол центровете на застрахователния гигант MetLife. Там, се използва изкуствен интелект, създаден от стартъпа Cogito. Този ИИ дава указания за корекция на речта директно по време на разговор с клиента. Ако служителят говори твърде бързо, на екрана пред него се появява иконка на скоростомер. Ако гласът е сънен се появява будилник. А при недостатъчна емпатия служителят вижда сърце.

Именно последният компонент не се удава на някои служители. Сърцата се появяват отново и отново, а след приключването на разговора Cogito съобщава за несправянето на служителя на шефа. Докладва се и ако приложението бъде минимизирано.

В Amazon например, облачният интелект не само оптимизира работата на складовете, но и уволнява неефективните работници и служители.

NYT счита, че в по-голяма опасност от замяна с ИИ са началниците. Първо, достатъчна е замяната на само една позиция, за да се оптимизира работата на всички подчинени. Второ, по този начин процесът на оптимизация е по-бърз и се икономисват повече пари.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Последни новини