Капсула с послание към идните поколения вградиха под кръста над Главатарци

Изображение 1 от 4

    Капсула с послание към идните поколения вградиха в основите на металният десетметров кръст , извисяващ се над зоната за отдих Главатарци. Посланието е от името на 50 дарители, сред които са както християни така и мюсюлмани. Капсулата  ще бъде отворена след 50 години.

    Това стана днес на християнския празник Всях Святих. Край кръста и параклиса до него се стекоха хора от Кърджали и Главатарци. Те бяха не само християни , но и мюсюлмани.

    Отец Николай Величков отслужи богослужение и освети курбан за здраве. Бе спазено обещанието на инициаторите за поставянето на кръста и параклиса- християнският празник Всях Святих да се превърне в ден на Главатарци.

      Ще припомним,че железният кръст бе издигнат на 12 януари  2016 г.

    Обадихме се на приятели.За кратко събрахме над 4000 лева. Получихме подкрепа от фирма „Артметал“ спомня си  Георги Башков,един от инициаторите. Той заяви, че приятелите му от инициативния комитет са горди с издигането на кръст в Родопите. Той се виждал добре отдалеч.

    Молебен при поставянето на кръста  отслужи отец Николай Величков. Той се помоли за мир и благополучие.Свещеникът изрази задоволство, че над Главатарци е издигнато „това кръстно знамение , този духовен страж“. Той  призова Господ да пази хората от Главатарци от замислите на Лукавия.

    На 3 юни 2018 г.бе осветен и параклисът „Всях Святих”.

    Параклисът  пропътува стотици километри от Бургас до Кърджали и се издига до кръста над зоната за отдих Главатарци. Храмът тежи 16 тона и е изготвен от железобетон от оторизирана от Светия Синод фирма в черноморския град. Преди да бъде транспортиран той е застрахован срещу инциденти.

    Инициативата е на същата  група хотелиери от зоната за отдих, привличаща десетки хиляди туристи през цялата година. Желанието бе гостите да има къде да запалят свещичка и да се помолят за здраве.

    Селищния празник Всях Святих  се пада винаги в неделя на 57 ден след Великден.  Тогава природата около Главатарци разкрива най-пълно своята красота.

    Башков посочи,  че в богоугодното дело по монтирането на кръста и храма са се включили над сто християни и мюсюлмани с пари, труд и механизация.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини