Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Бюджетната комисия в парламента спори за субсидиите на партиите, но дебатът за парите мина през грехове, световни рекорди, хапчета и олигархични зависимости в бъдеще.

ГЕРБ иска субсидията да е един лев на получен глас. И другите партии имат идеи. ДПС иска нула лева. ВМРО пък предлага 1,5 лева да е годишната субсидия за партийна дейност.

Червеният депутат Румен Гечев поиска 15 минути почивка, за да не счупи парламентът световния рекорд, както се изрази "по бързо внасяне и приемане на предложения".

"Ние не пием хапчета за досещане, за да знаем кой какво предлага", подчерта социалистът Румен Гечев.

Оказа се, че докладът за четене бе раздаден в 14.35 часа, а заседанието започва в 14.30 часа.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обеща да говори 15 минути, за да се запознаят с левите с всички внесени предложения.

"Къде бяхте бе, колеги, по време на референдума да обясните на хората, че партиите може да изпаднат под зависимост на олигархически кръгове?", попита той. Искаме публично финансиране на партиите, изтъкна Цонев. Защо не казахте, че референдумът е популистки?, зададе въпроса той.

За всеки избор 2 милиона лева са партийните разходи. Освен това за съществуването на партията са нужни 100 -150 хиляди лева месечно. Не става дума за заплати, подчерта депутатът. Мустафа Карадайъ не получава например заплата от субсидията. Това ще бъде много лошо за политическата система, истината е, че ще има зависимости, колкото и да е прозрачен моделът, допълни още Йордан Цонев.

Всички медии целокупно го искахте това, сега за какво сте се заинтересували, обърна се към журналистите той.

По думите му само ГЕРБ и БСП можели да се справят с един лев субсидия.

Цонев посочи, че всички партии имали екзистенциални разходи, за да функционират нормално. На референдума хората показали, че не харесват партиите. Затова според него като се спре финансирането не се решавал, а се задълбочавал проблемът.
Минимум 10 лева на глас трябва да е субсидията, според ДПС. Затова формацията предлага партиите да не останат без финансиране. В момента има забрана за финансиране от фирми и таван за дарения от физически лица.

Йордан Цонев захапа левицата, че си сменила позицията за субсидията. По време на референдума приемали решението на народа, сега си променили позицията.

Изобщо не ме вълнува какво прави БСП и как си сменя позицията, посочи депутатът. Не искал обаче столетницата да напада ДПС.

Румен Гечев припомни, че референдумът не е минал. Имало е референдум, но няма решение по Конституция и закон, заяви червеният депутат. Затова социалистите искат неизхарчените средства от субсидиите да се върнат в бюджета.

Предлагате ни нова антиевропейска и антидемократична система, обърна се Гечев към герберите. Вземате си грях на душата, недоволен е той.

Йордан Цонев отново взе думата като обясни, че в студията при референдума се разказвали лъжи.

В крайна сметка бюджетна комисия прие предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица. Държавата и общините ще предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии. Отхвърлено бе предложението на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лева.

Пред медиите след комисията шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова аргументира даренията и изтъкна, че до 2009 година тези дарения са били разрешени в закона. От субсидията от 1 лв. на действителен глас, подаден за съответната партия, могат да се финансират възнагражденията на административни секретари, които трябва да поддържат административната дейност на партиите, според нея. Останалата текуща дейност трябвало да е на доброволен принцип. Когато има избори и трябва да бъдат финансирани медийни услуги, рекламни материали и други подобни има възможност чрез дарения, направени от юридически лица, еднолични търговци и физически лица, тази дейност да се финансира, подчерта Менда Стоянова. Според нея е нормално да няма таван на даренията.

Припомняме, че БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

След дебати в пленарна зала на 12 юни, предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина със 117 гласа "за" и 90 против.

Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Mo
    money
    0 0
    19:05, 20 юни 2019
    Kypвата на "цар" Киро гледа умно.
Последни новини