18 °C

Идентифицираха 3 птици от рисунките в Наска, но не са местни

Рисунките на Наска са отдавнашна мистерия. Огромните геоглифи са хиляди и изобразяват животни и растения, митични животни и геометрични фигури. Сега изследователи откриват, че някои от гигантските творби в Перу изобразяват птици, които никога не са обитавали тези места.

Сред 16-те масивни изображения на птици в пустинята Наска в южната част на Перу са идентифицирани отшелник (горски вид) и пеликан (крайбрежен обитател), според ново проучване, публикувано в Journal of Archaeological Science: Reports.

Никой не знае защо са начертани линиите на Наска и е твърде рано да се каже защо хората, живели там преди инките, биха се интересували от тези птици, каза съавторът на изследването Масаки Еда, зооархеолог от музея на Университета на Хокайдо в Япония.

Мистерията Наска
Рисунките Наска са огромни геоглифи, създадени с натрупани камъни или издълбани в сухата пустинна земя. Повечето от тях са геометрични фигури или изображения на животни, направени с една непрекъсната линия. Всъщност самите линии са над 10 000 линии, а някои от тях са широки 30 метра и се простират на повече от 9 километра. Най-добре се виждат от въздуха или от околните върхове, от земята не е възможно да бъдат различено изображението, а само дълги прави или извити писти.

Хората от народа Наска започнали да изработват тези линии, издълбали в пустинята или от наредени камъни, около 200 г. пр. Хр. Археолозите предполагат, че имат религиозно предназначение. Може би гигантските творби са служели като лабиринти, по които с вървели поклонници или свещенослужители.

Еда започнал да изучава птиците от рисунките на Наска по искане на съавтора на изследването Масато Сакаи, експерт в университета Ямагата в Япония. Еда работел за идентифициране на кости от птици на археологически разкопки в близост в пустинята Наска и се интересува от изучаването на геоглифите от биологична гледна точка.

"Вярвам, че мотивите на животинските геоглифи са тясно свързани с целта, поради която са били гравирани”, казва Еда за Live Science.

Орнитоложка археология
Еда и неговият екип проучват анатомичните характеристики на всекит 16-те геоглифа на птици, като категоризират характеристики като формата на клюна и опашката и относителната дължина на опашката и краката. Те успели да идентифицират три птици със сигурност.

Един известен глиф, досега идентифициран предимно като колибри, всъщност изглежда е отшелник, подгрупа колибри, обираващи тропиците и субтропиците, съобщават изследователите. Отшелниците живеят в горите на северно и източно Перу, но не и в южната пустиня.

Поради дългия и тънък лист, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, предварително идентифицираната колибри е прекласифицирана като отшелник.

На снимката: Заради дългия и тънък клюн, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, идентифицираната досега като колибри е прекласифицирана на отшелник. Кредит: Еда М., Ямасаки Т., Сакай М.

Друга изненада, каза Еда, беше откритието, че друг глиф представлява пеликан, който може да се открие само по брега.

Третият идентифициран глиф показва птица гуано, която представлява важна група от видове в Перу исторически и до наши дни. На островите край бреговете на страната, гуано корморанът, перуанската буба и перуанският пеликан оставят огромни количества птичи тор или гуано, които се превръщат в изключително ценна стока за британските спекуланти в средата на 1880-те години, като отличен тор. 

Следващата стъпка на учените е да проучат как са представени птиците в храмовете на Наска и керамиката Наска. Сравненията между трите примера на птичи рисунки биха могли да помогнат да се обясни защо народът Наска е избрал да представи тези птици. Тази работа все още продължава, каза Еда, но екипът вече е открил някои различия във видовете птици, представени в трите различни контекста.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини