18 °C

SETI: Няма признаци за извънземни в близките 1300 звезди (но има милиарди други)

Макар че истината може да е друга, засега изглежда, че няма технологични извънземни там. Това показват нови резултати от най-всеобхватната програма за търсене на извънземен интелект (SETI), която някога е провеждан - изследване на 1327 близки звезди за сигнали от интелигентни същества.

"Със сигурност нищо няма там, очевидно", казва Дани Прайс, астрофизик от Калифорнийския университет в Бъркли и водещ автор на доклада за резултатите, публикувани в The Astrophysical Journal. "Няма удивително напреднали цивилизации, които се опитват да се свържат с нас с невероятно мощни предаватели."

Този път екипът не намери нищо, но Прайс казва, че може да има много обяснения за липсата на извънземни сигнали. Може би търсенето е било извършено с погрешни честоти, или тези сигнали са останали скрити от радиосмущения от Земята. Всяко такова начинание е ограничено от методите и откритията, които хората са направили в хода на нашата собствена история.

"В много отношения, SETI е нещо като огледално отражение на самите нас и на собствената ни технология и на нашето разбиране за физиката", казва Прайс.

Търсенето е проведено като част от инициативата Breakthrough Listen, 10-годишен проект за 100 милиона долара, финансиран от руския милиардер Юрий Милнер. Breakthrough Listenима за цел да сканира небето за технологични знаци - предавания или други доказателства, създадени от технологични създания в други светове. Инициативата, която стартира през 2015 г., разчита на два от най-мощните телескопи в света - 100-метровия в диаметър, телескоп Robert C. Byrd Green Bank в Западна Вирджиния и 64-метровия в диаметър Parkes Telescope в Нов Южен Уелс, Австралия - в опита да подслуша чужди комуникации.

В последната си информация изследователите анализират 1 петабайт (или 1 милион гигабайта) данни в радио и оптични дължини на вълните, от над хиляда звезди, на разстояние до 160 светлинни години от Земята. По време на търсенето се появили няколко хиляди интересни сигнала, но всички те идвали от земни източници, като сателитите.

Целият гигантски информационен каталог ще бъде публично достъпен в Open Data Archive,, което го прави най-голямата публикация на данни на SETI в историята.

Джейсън Райт, астрофизик от Университета на Пенсилвания, който не е участвал в работата, казва пред Live Science, че е впечатлен от ангажираността на изследователите с публичния достъп до техните данни. "Всеки, който смята, че екипът може да е пропуснал нещо, може да прегледа резултатите и да се увери сам", казва той.

Райт е изчислил преди това, че всички търсения на SETI, проведени до момента, са еквивалентни на малко повече от водата във ваната в сравнение с всички океани на нашата планета. Последните добавени увеличават обема с 50% в радиодиапазона, или приблизително още една вана.

Прайс е оптимист, че в бъдеще екипът му ще може да определи по-точни лимити на живота във Вселената. Изследователите възнамеряват да използват предстоящия телескоп MeerKAT в Южна Африка, обсерватория, която ще се състои от 64 отделни масива с диаметър 13,5 метра, за да търсят извънземни предавания от над един милион звезди в нашия галактически район.

Всеки подобен сигнал трябва да бъде внимателно проучен, за да се гарантира, че той е истински, казва Прайс, и такава находка би била наистина революционна. "Мисля, че това би било едно от най-важните открития, които човечеството някога е правило", казва той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини