14 °C

SETI: Няма признаци за извънземни в близките 1300 звезди (но има милиарди други)

Макар че истината може да е друга, засега изглежда, че няма технологични извънземни там. Това показват нови резултати от най-всеобхватната програма за търсене на извънземен интелект (SETI), която някога е провеждан - изследване на 1327 близки звезди за сигнали от интелигентни същества.

"Със сигурност нищо няма там, очевидно", казва Дани Прайс, астрофизик от Калифорнийския университет в Бъркли и водещ автор на доклада за резултатите, публикувани в The Astrophysical Journal. "Няма удивително напреднали цивилизации, които се опитват да се свържат с нас с невероятно мощни предаватели."

Този път екипът не намери нищо, но Прайс казва, че може да има много обяснения за липсата на извънземни сигнали. Може би търсенето е било извършено с погрешни честоти, или тези сигнали са останали скрити от радиосмущения от Земята. Всяко такова начинание е ограничено от методите и откритията, които хората са направили в хода на нашата собствена история.

"В много отношения, SETI е нещо като огледално отражение на самите нас и на собствената ни технология и на нашето разбиране за физиката", казва Прайс.

Търсенето е проведено като част от инициативата Breakthrough Listen, 10-годишен проект за 100 милиона долара, финансиран от руския милиардер Юрий Милнер. Breakthrough Listenима за цел да сканира небето за технологични знаци - предавания или други доказателства, създадени от технологични създания в други светове. Инициативата, която стартира през 2015 г., разчита на два от най-мощните телескопи в света - 100-метровия в диаметър, телескоп Robert C. Byrd Green Bank в Западна Вирджиния и 64-метровия в диаметър Parkes Telescope в Нов Южен Уелс, Австралия - в опита да подслуша чужди комуникации.

В последната си информация изследователите анализират 1 петабайт (или 1 милион гигабайта) данни в радио и оптични дължини на вълните, от над хиляда звезди, на разстояние до 160 светлинни години от Земята. По време на търсенето се появили няколко хиляди интересни сигнала, но всички те идвали от земни източници, като сателитите.

Целият гигантски информационен каталог ще бъде публично достъпен в Open Data Archive,, което го прави най-голямата публикация на данни на SETI в историята.

Джейсън Райт, астрофизик от Университета на Пенсилвания, който не е участвал в работата, казва пред Live Science, че е впечатлен от ангажираността на изследователите с публичния достъп до техните данни. "Всеки, който смята, че екипът може да е пропуснал нещо, може да прегледа резултатите и да се увери сам", казва той.

Райт е изчислил преди това, че всички търсения на SETI, проведени до момента, са еквивалентни на малко повече от водата във ваната в сравнение с всички океани на нашата планета. Последните добавени увеличават обема с 50% в радиодиапазона, или приблизително още една вана.

Прайс е оптимист, че в бъдеще екипът му ще може да определи по-точни лимити на живота във Вселената. Изследователите възнамеряват да използват предстоящия телескоп MeerKAT в Южна Африка, обсерватория, която ще се състои от 64 отделни масива с диаметър 13,5 метра, за да търсят извънземни предавания от над един милион звезди в нашия галактически район.

Всеки подобен сигнал трябва да бъде внимателно проучен, за да се гарантира, че той е истински, казва Прайс, и такава находка би била наистина революционна. "Мисля, че това би било едно от най-важните открития, които човечеството някога е правило", казва той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16.10.2019
Последни новини