19 °C

Параграф 22 с ТЕЛК: системата остави инвалид без пенсия

  Той е на 64 години. С 29 години и 9 месеца трудов стаж. Допреди няколко години животът му е на средностатистически българин-работи, живее що- годе добре, радва се и на малкото, което има, изкарано с труд. През 2005 година инцидент с мотор преобръща живота му. 

  Допреди година е преживявал с инвалидната си пенсия заради 52 % инвалидност, която му е определена. Заради новите регламенти за определяне на ТЕЛК обаче, според държавата, днес той вече не е инвалид. Днес е бездомник без пукнат лев.

  Съдбата на Хартюн Тютюнджиян е като на много други българи, които се завъртат в машината на бюрократична ни здравна система, за която в крайна сметка май нито здравето, нито достойнството имат значение.

  Мъжът е от Хасково, дълги години живее в Силистра. Имал е съпруга, с която от 9 години не поддържат връзка. Бездетен е. С брат си също не се имат.

  Преди няколко години се връща в родното си Хасково, за да се грижи за майка си. „Пропътувах 500 километра, буквално, за да я спася от глад. Беше с много ниска пенсия, вече възрастна жена, която не можеше да се грижи за себе си“, разказва той. 

  Започва работа като шлосер в завод “Родина“ и двамата преживяват дните. До 2005 година, до деня, в който на излизане  работа го блъска мотор и ходенето по мъките започва... 

  След период, в който не могат да му поставят точната диагноза, в крайна сметка се оказва, че е със стеноза на гръбначния стълб и сраснал нерв в счупеното ребро.  Следват няколко операции, лечение, в последствие и операция на стомаха след язва на дванадесетопръстника, вследствие на тромбофлебия не е читав и левият му крак.

  За да плаща лечението си се налага да продаде апартамента си в Силистра. С част от парите погасява натрупани дългове за три операции и дългите процедури по възстановяването. Първоначално е с ТЕЛК решение  за 52 % инвалидност. С инвалидната пенсия от 170 лева и работата, която намира от време на време, успява да преживява. Успява да си плаща и наема от 60 лева за квартирата.

  Преди година обаче експертизата за трайно намалената работоспособност от ТЕЛК-Димитровград му излиза с 40 % инвалидност и пенсията му е спряна, понеже има право на нея, ако е над 50 % освидетелстван. Подава жалба, но и второто решение на Комисията Димитровград, което е от 19-ти юни 2019 година, е със същото становище. Няма право и на социална пенсия, понеже не е навършил възрастта за нея- 70 години.

  От година време  Хартюн Тютюнджиян е без дом и на практика без средства. Налага се и да напусне квартирата си. Не може да кандидатства и за общинско жилище, тъй като няма необходимия по наредбата период с адресна регистрация в Хасково.
  На останалия без средства и без дом 64-годишен мъж подава ръка приятел. Но в приемното семейство положението също не е розово- преживяват със социални помощи, имат дете, грижат се и за по-възрастен родител. „Благодарен съм, че има добри хора като тях, но вече ми е неудобно една година моят приятел и семейството му да ме издържат. Аз мога да върша  с ръцете си някаква работа, но където и да съм потърсил, все ме отпращат с обещанието, че ще ми се обадят. После нищо не следва...Идва новият ден и аз отново се чувствам ненужен, излишен, притеснен, че съм в тежест“. 

  При последния преглед са му изписани специални ластични чорапи, които трябва да носи заради тромбофлебията. Те обаче струват 40 лева. Няма да ги купи, но това е малкият му проблем, отдавна  Хартюн не може да си позволи и всички поддържащи лекарства, които трябва да пие за многото си заболявания. „Не купувам лекарствата, карам на самотек: ако стане, стане“.

  Ако оживее, оживее-така явно държавата поглежда на хора, като Хартюн Тютюнджиян. Де юре той е трудоспособен и няма нужда от подкрепа, но де факто, и без да си лекар, ще ти стане ясно, че не е пълноценно трудоспособен, за да се издържа без помощ.

  „Този случай се дължи на новата методика за определяне на  ТЕЛК, която влезе в сила от 29-ти юни 2018 година.  Получило се е така поради забраната за събиране на процента инвалидност при различните заболявания. В настоящите разпоредби се признава само най-високият процент на инвалидност. Ние работим само с документи и нямаме право да променяме каквото и да е. А становището за състоянието на пациента идва от лекарите, извършили прегледа.“, коментира едни от членовете на ТЕЛК - Димитровград, който не крие, че настоящата методика не е резонна и ощетява пациентите. Надява се обаче, че нещата скоро ще се променят, тъй като в началото на юни правителството одобри изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. Целта е именно да се прецизират текстовете при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност при лицата с повече от едно заболяване, всяко от което води до увреждане.

  Целта на промените е постигането на по-пълно съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност и обективното здравословно състояние.

  А до влизането в сила  на това постановление тези, които подават ръка на Хартюн Тютюнджиян, са служителите от Областната социална служба. Единият вариант за него е да бъде настанен в дома за възрастни хора на „Кенана“, където ще бъде подпомаган и с необходимите му лекарства. 

  Има възможност да получава и месечно подпомагане, социална помощ за отопление, както и да му бъде изплатена еднократна помощ, но преди това трябва да се разведе. Въпреки че с жена си, която е в Силистра, не живеят заедно от десет години, по документи нямат развод, а това се оказва препъни камък за част от социалните помощи,  които може да вземе. Дълги години той отлагал развода заради липсата именно на средства. Надява се в тази посока да му помогнат юристите от Регионалния център за консултиране и правна помощ на хора от уязвими социални групи в Хасково, който е към местния Адвокатски съвет.
  А междувременно Хартюн Тютюнджиян се кани да съди държавата за ситуацията, в която е  в Хага.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Гр
   Гражданин
   38 -1
   17:36, 20 юни 2019
   Haskovo.net ,махнете ЕГН и номер на лична карта,презиме и фамилия на човека!
   Тук има лични данни,може някой да се облагодетелства от нещастието на човека!!!!!!
  • 2
   Г-
   Г--н Михайлов
   39 -1
   18:32, 20 юни 2019
   Това може да се случи само НРБ, циг......@ните да вземат пенсия от ТЕЛК, а нуждаещият се да ходи по мъките!! Хартюн,между другото интересувай се за правата си! Европейски е закона ако не ме лъже паметта- 1ч.преди и 1ч след работа,т.е. времето да отидеш и да се прибереш, си застрахован!!! А това вече е трудова злополука а не обикноновен инцидент,което значи 100% инвалидност и съответно пенсия! Така е поне в Европа, а България дали е Европа или не........
  • 3
   По
   Попов
   30 0
   18:41, 20 юни 2019
   Дайте координати,да помогнем на човека
  • 4
   Ba
   baxmamamu
   44 0
   18:46, 20 юни 2019
   Не си само ти на половин България инвалидните пенсии са спрени само и само да има за циганите гласоподаватели . Всичките са астматици епилептици и други заболявания които трудно се доказват . До сега ******* със спрян ТЕЛК не съм виждал или чувал за подобно явление
  • 5
   Ди
   Димов
   28 -4
   18:56, 20 юни 2019
   Страната на Бойко Борисов и Делян Добрев. Великите демократи на България, лишили бюджета от 800 милиона лв годишно от спирането на ЮП. Сега с лични средства Делянчо да подпомогне тоя човек. Той беше активен участник в спирането на ЮП.
  • 6
   До
   До Димов
   32 -6
   19:09, 20 юни 2019
   Аз бих продължил: Страната на Андрей Луканов, страната на Иван Костов, Страната на Ахмед Доган и още много други герои. БКП в действие в 21 век.
  • 7
   Г-
   Г--н Михайлов
   16 -5
   19:34, 20 юни 2019
   Много правилно и точно!!! Страната на...... това беше замислено още в далечната 1984г.- Как да се предаде властта без кръв ( защото усещаха че краят им идва и няма нищо вечно) и същевременно как да продължим да сме на власт? Естествено събраха се тримата глупаци- Гришата Стоичков, Митьо Станишевото и Кубадън Бей и намериха решение- спасението е в малцинствата и криминалните, обаче Дойновото излезе малко по-тарикат и тировете с парата отпътува за Австрия!! Няма как трябва да крадеме всичко от начало!!!
   • 90
    907979
    8 -3
    21:55, 20 юни 2019
    Почти от Освобождението та до днес ,
    България се управлява от
    семейство Сакс-Кобургота ..... които в Британия са известни като Уиндзър :))
  • 8
   Ja
   Jack Bauer
   18 -3
   21:02, 20 юни 2019
   Важно е за саждите да има, хората не ги интересуват. Скапани бюрократи.
  • 9
   79
   790-090
   19 -1
   21:58, 20 юни 2019
   Виздам че шефа на ТЕЛК-а е
   бил Доц.Др Любен Атанасов
   .... та излязоха 2 въпроса :
   1) Чичо Любене , защо си нарушил принципите на Ротарианството и Масонството и си обрекъл беден и добър човек на още страдания ?
   2) Кой ще освидетелства Др.Атанасов дали е с акъла си при положение че е над 75 години ?:)))
  • 10
   Ма
   Маркова
   20 -1
   22:07, 20 юни 2019
   Този така наречен "доцент" докара Хирургия за пълен леш.Сега се оял в ТЕЛК Димитровград.Гушка паричките на мангустите,а иначе се прави на хуманист и ротарианец филантроп,но с чужди парички.
  • 11
   Съ
   Съвет
   13 -1
   23:17, 20 юни 2019
   Д-р Генчев в ДКЦ 1 само срещу 800 ле ще го уреди. Да вземе на заем и ще получи 90%. Цената включва и услугата на д-р Боев от ТЕЛК.
  • 12
   Jo
   John
   0 -15
   09:30, 21 юни 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Г-
    Г--н Михайлов
    4 0
    16:27, 21 юни 2019
    Няма по-голяма простотия и наглост да се подиграеш с болен човек. Бай бабо да не те срещне мечка!
  • 13
   Уж
   ужас
   8 0
   09:54, 21 юни 2019
   Горкият човек! Хиляди държавни чиновници на държавна хранилка за социални дейности, а нито един читав закон, защитаващ подобни беззащитни хора. Сега да купят суперкомпютъра за 12 000 000млн да се докарват пред Европа, а населението, което заслужава да бъде подпомогнато с тези пари, да бъде затривано с тоя геноцид.
  • 14
   Ха
   Хасковлийка
   10 0
   10:33, 21 юни 2019
   Искам да ви видя как ще коментирате ситуацията, когато сте в положението на Хартюн Тютюнджиян. Никой не е застрахован и никой не знае каква е съдбата му, така, че бъдете мааалко по- добронамерени, за ваше добро е.
   • Ха
    Хасковлийка
    7 0
    10:34, 21 юни 2019
    Това е отговор на коментара на John.
  • 15
   11
   111111
   4 0
   11:07, 21 юни 2019
   По същата логика тогава да плащаме само един данък този който е най висок
  • 16
   12
   123
   6 0
   15:18, 21 юни 2019
   Много правилно ! По тази логика щом се определя процента от всички съпътстващи заболявания ,а се взима под внимание най-високият защо трябва да плащаме всички данъци ? От всички трябва да плащаме един -например най-високият.
  • 17
   Съ
   Сър Пичук
   3 0
   12:03, 23 юни 2019
   Няма никакъв параграф 22 .Просто не отговаря на критериите, а те са:Да имаш черен цвят на кожата;да крадеш и лъжеш;да не си работил никога;да не плащаш данъци,осигуровки,ток вода;да даваш подкуп за да получиш инвалидна пенсия.Тези които отговарят на споменатите критерии вземат много повече от 170лв., пенсията която е вземал той.Най-голямата му грешка е че е живее на територията.

  Хороскоп за 18.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
  18 окт 2019
  Последни новини