Асоциацията на кабелните и комуникационните оператори: При платената телевизия има 30% сив сектор

На пазара на разпространение на платена телевизия сивият сектор е около 30%, алармират от Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО).

Асоциацията подкрепи промените в Закона за авторското право и сродните му права.

Ако съпротивата срещу текстовете продължава, тя по-скоро е израз на нежелание да бъдат постигнати реални резултати в посока конкурентен и прозрачен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха сложили край на съществуващи порочни практики, посочват от БАККО.

Публикуваме пълния текст на становището на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори относно промените в ЗАПСП:

„Приетите изменения безспорно касаят основно телевизионните програми и всички субекти на авторското право, но считаме, че косвените ползи ще допринесат за намаляване на нелоялната конкуренция в сектора и изсветляване на пазара на разпространение на платена телевизия.

За БАККО, която обединява платформени оператори, поставени „на светло“ и спазващи законовите изисквания, измененията са важни и са крачка към нормализиране на пазара, на който има около 30% сив сектор. Считаме, че следните мерки ще имат значение в осъществяване на тази цел:

- Възможността за използване на съвременни технологични решения за осъществяване на дистанционен мониторинг върху телевизионните програми. Да пребориш с цифровото пиратство с аналогови мерки очевидно е неработещо и в този смисъл подкрепяме възможността за използване на нови технологични решения.

- Установяването на улеснена процедура по връчване на актовете за установяване на административни нарушения и на наказателните постановления по ЗАПСП -държавните и регулаторните органи имат възможност да оптимизират усилията си в изпълнение на функциите си, защото ненаказаността е плодотворната почва в която виреят нерегламентирани практики и оператори, които рушат конкурентността на пазара.

- Възможността, дадена на основния ни регулатор – КРС да използва и други данни за пазара на разпространение на Платена ТВ, което ще допълни усилията на регулатора за ежегодното представяне на цялостната и коректна визия за нашия пазар, неговото състояние и тенденции. От БАККО подкрепяме и допълнителните условия, приети от законодателя, в използването на референтни данни и проучвания от КРС и необходимостта те да отговарят на методика, съгласувана с Комисията.

Следва да отчетем и широките възможности за обсъждане на Законопроекта, които бяха предоставени и от Министерство на културата и от Правна комисия към НС, включително бе организирана работна група към Комисията. Разгледани и коментирани бяха всички мнения и опасения, възприети бяха изменения на първоначалния текст.

В този смисъл, ако съпротивата срещу текстовете продължава, тя по-скоро е израз на нежелание да бъдат постигнати реални резултати в посока конкурентен и прозрачен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха сложили край на съществуващи порочни практики.

Говорейки за прозрачен и конкурентен пазар, не можем да не отчетем, че предприетите стъпки за изменение са само едната част от усилията. От БАККО нееднократно сме заявявали, че за да има успех поставената със законопроекта цел е необходимо заедно с мерките, насочени срещу нерегламентираното разпространение на телевизионни програми, да се предприемат и законодателни мерки, гарантиращи прозрачността и публичността на начина, по който телевизионните оператори формират размерите на възнагражденията за предоставяното от тях на кабелните, сателитните и другите платформени оператори правото да разпространяват съответните радио и телевизионни програми. Посоченото може да бъде постигнато чрез въвеждането на законово задължение за радио и телевизионните оператори да правят публично достъпни своите цени/тарифи за разпространение на програмите, върху които имат права. Подобна промяна в посока на прозрачност вече беше извършена със Закона за задължително депозиране на печатни произведения, с който медиите, включително електронните, бяха задължени да публикуват информация за източниците си на финансиране."

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини