14 °C

Асоциацията на кабелните и комуникационните оператори: При платената телевизия има 30% сив сектор

На пазара на разпространение на платена телевизия сивият сектор е около 30%, алармират от Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО).

Асоциацията подкрепи промените в Закона за авторското право и сродните му права.

Ако съпротивата срещу текстовете продължава, тя по-скоро е израз на нежелание да бъдат постигнати реални резултати в посока конкурентен и прозрачен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха сложили край на съществуващи порочни практики, посочват от БАККО.

Публикуваме пълния текст на становището на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори относно промените в ЗАПСП:

„Приетите изменения безспорно касаят основно телевизионните програми и всички субекти на авторското право, но считаме, че косвените ползи ще допринесат за намаляване на нелоялната конкуренция в сектора и изсветляване на пазара на разпространение на платена телевизия.

За БАККО, която обединява платформени оператори, поставени „на светло“ и спазващи законовите изисквания, измененията са важни и са крачка към нормализиране на пазара, на който има около 30% сив сектор. Считаме, че следните мерки ще имат значение в осъществяване на тази цел:

- Възможността за използване на съвременни технологични решения за осъществяване на дистанционен мониторинг върху телевизионните програми. Да пребориш с цифровото пиратство с аналогови мерки очевидно е неработещо и в този смисъл подкрепяме възможността за използване на нови технологични решения.

- Установяването на улеснена процедура по връчване на актовете за установяване на административни нарушения и на наказателните постановления по ЗАПСП -държавните и регулаторните органи имат възможност да оптимизират усилията си в изпълнение на функциите си, защото ненаказаността е плодотворната почва в която виреят нерегламентирани практики и оператори, които рушат конкурентността на пазара.

- Възможността, дадена на основния ни регулатор – КРС да използва и други данни за пазара на разпространение на Платена ТВ, което ще допълни усилията на регулатора за ежегодното представяне на цялостната и коректна визия за нашия пазар, неговото състояние и тенденции. От БАККО подкрепяме и допълнителните условия, приети от законодателя, в използването на референтни данни и проучвания от КРС и необходимостта те да отговарят на методика, съгласувана с Комисията.

Следва да отчетем и широките възможности за обсъждане на Законопроекта, които бяха предоставени и от Министерство на културата и от Правна комисия към НС, включително бе организирана работна група към Комисията. Разгледани и коментирани бяха всички мнения и опасения, възприети бяха изменения на първоначалния текст.

В този смисъл, ако съпротивата срещу текстовете продължава, тя по-скоро е израз на нежелание да бъдат постигнати реални резултати в посока конкурентен и прозрачен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха сложили край на съществуващи порочни практики.

Говорейки за прозрачен и конкурентен пазар, не можем да не отчетем, че предприетите стъпки за изменение са само едната част от усилията. От БАККО нееднократно сме заявявали, че за да има успех поставената със законопроекта цел е необходимо заедно с мерките, насочени срещу нерегламентираното разпространение на телевизионни програми, да се предприемат и законодателни мерки, гарантиращи прозрачността и публичността на начина, по който телевизионните оператори формират размерите на възнагражденията за предоставяното от тях на кабелните, сателитните и другите платформени оператори правото да разпространяват съответните радио и телевизионни програми. Посоченото може да бъде постигнато чрез въвеждането на законово задължение за радио и телевизионните оператори да правят публично достъпни своите цени/тарифи за разпространение на програмите, върху които имат права. Подобна промяна в посока на прозрачност вече беше извършена със Закона за задължително депозиране на печатни произведения, с който медиите, включително електронните, бяха задължени да публикуват информация за източниците си на финансиране."

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
27 фев 2020
Последни новини