12 °C

Връчват наградата "Мултикултурният човек" за седма поредна година, виждат символика в числото седем

Изображение 1 от 3

  В понеделник, 24 юни/17:30 ч./, в Арт галерия Кръг ще бъде отбелязан оригинален юбилей – за 7-ми път ще бъде връчена наградата „Мултикултурният човек”, която се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Досегашните носители са от България, Турция и САЩ, новите също ще бъдат от България и Турция, а цифрата 7 е избрана заради нейната символика в културните традиции и вярвания по света. В християнството7е свещено число: 7 са дните на седмицата, цветовете на дъгата, нотите, Даровете на св. Дух, дните на пост и молитва, смъртните грехове, тайнствата.  В Корана числото 7 е използвано 15 пъти, а изразът "7 небета и 7 морета" е споменат 7 пъти. Според ислямската религия вселената е създадена на 7 етапа. По време на поклонението (хадж) Кааба се обикаля 7 пъти. В края на поклонението дяволът се замеря със 7 камъка. В исляма се споменава за 7 нива на Рая. Първата сура „ал-Фатиха” се състои от 7 аята /единици, стиха/. Една от информациите за Вселената в стиховете на Корана е, че небето е подредено на 7 нива. Другата е, че земята е сходна на небето, което се състои от 7 нива. Мохамед призовавал 7 учени (улеми) за всяка важна среща, а дворецът Топкапъ има 7 големи порти. Цифрата 7 има много важно място и в еврейската традиция: светът е създаден за 7 дни, първият стих от Тората съдържа 7 думи, в някои сефарадски домакинства у нас все още се пази традицията да се приготвя т. нар. „Хляб на седемте небеса” (Pan de los siete cielos) на празника Шавуот(в превод „седмици”).

  През 1982 г. Пещерен клуб „Родопи” от Кърджали за първи път описва и картира със специална карта на Федерацията по спелеология 7-те входа на Стремските лабиринти (античните рудници за добиване на злато), между селата Стремци и Рани лист, които са единствените запазени галерии на мини за добив на злато (III-I в.пр. Хр.) на Балканите – по данни на спелеолога и краевед Минчо Гумаров, носител на наградата „Мултикултурният човек” (2017).

  7 са струните на митичната лира на певеца на Родопите Орфей, получена от бог Аполон, която според легендите символизира 7-те тела, притежавани от всеки от нас. 7-те родопчанки от село Подкова издигат уникалната дървена Джамия на 7-те моми за една нощ, без да заковат нито един пирон в нея. Вярва се, че в някои от манастиритеу нас тече лековита вода от 7 извора, а също, че са 7 тайните на тези от нас, които не боледуват, 7 са тайните на красотата на японките и французойките, 7 са тайните и на успешните хора, толкова са тайните на астрологията и на Майка Тереза, дори са 7 тайните, които катаджиите крият от нас…

  По повод юбилея ще бъде представена изложба, която връща лентата на събитията 7 години назад и показва уникални кадри, свързани с досегашните носители на наградата „Мултикултурният човек”. Очакват се и нестандартни музикални изпълнения от носители на наградата.

  Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
  28 фев 2020
  Последни новини