9 °C

Криза с пластмасовите отпадъци за рециклиране (видео)

Когато изхвърлите пластмасовите си отпадъци в кофата за рециклиране, те най-вероятно поемат нанякъде по света, където може да представляват риск за здравето и сигурността, според нов доклад на Guardian.

Планетата е затрупана с пластмаса: плажовете са пълни с нея, морските животни се задръстват с нея, а нов доклад показва, че всяка седмица дори изпиваме пластмаса колкото кредитна карта с нашата питейна вода. Излишно е да казваме, че рециклирането е добра идея.

Докато се прави.

Пластмасовата бутилка, пусната в контейнер за рециклиране по улиците на Ню Йорк, не винаги се преработва в чисто нов продукт. Понякога тя свършва някъде по света в задния двор на някого, сред десетки контейнери с торбички и опаковки. 

Всяка година САЩ доставят около 1 милион тона пластмасови отпадъци в чужбина. Голяма част от пластмасата отиваше в Китай, където се рециклираше, докато страната внезапно спря повечето от вноса на пластмасови отпадъци през 2017 г. Сега голяма част от пластмасовите отпадъци на САЩ се изпращат до най-бедните страни по света за рециклиране, включително Бангладеш, Лаос, Етиопия и Сенегал, съобщава Guardian.

Миналата година около 68 000 корабни контейнери пластмасови отпадъци зарециклиране от САЩ са изпратени в развиващите се страни, които управляват над 70% от собствените си пластмасови отпадъци. Например, Малайзия изхвърля или неправилно изхвърля 55% от собствените си пластмасови отпадъци, но все пак получава повече материал за рециклиране от САЩ, отколкото всяка друга страна, пише Guardian. Освен това, според доклада, около 20% до 70% от пластмасовите отпадъци, които отиват в съоръжения за рециклиране по целия свят, са неизползваеми и се изхвърлят като боклук.

Освен че трябва да живеят сред боклука, изхвърлен по плажовете и улиците, нарастващият брой на съоръженията за преработка на пластмаси, които се появяват в тези страни, създава рискове за здравето на гражданите, които живеят сред замърсените водни запаси и миризмата на пластмасови изпарения.

Докладът е част от серията  на Guardian.

Малайзия наскоро отказа да приеме и ще изпрати до 3000 тона пластмасови отпадъци обратно в страните, от които идва. Малайзия се превърна в основната световна дестинация за пластмасови отпадъци, след като Китай забрани вноса си миналата година. "Ние ще отвърнем на удара", каза министърът на околната среда на Малайзия Йео Бий Ин "Въпреки че сме малка страна, не можем да бъдем тормозени от развитите страни".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини