11 °C

Атомни войници: Последните оцелели проговарят след 50 години мълчание (филм)

След Втората световна война американските военни започват за използват войници в изпитанията на ядрените бомби. Смята се, че около 400 хиляди са участвали в над 1000 тестове на ядрени бомби. Мъжете, които били излагани на радиацията по време на тези тестове, впоследствие стават известни като "атомните войници". В документалния филм на Морган Найб няколко от живите до днес атомни войници проговарят за първи път.

Техният разказ е за Hood (пухче) най-голямата 74-килотонна ядрена бомба, взривена на континенталната част на САЩ на 5 юли 1957 година в 4:00 часа (във въздуха над ядрения полигон в Невада). Те били в окоп на по-малко от миля от епицентъра, 40 души. Някои били добре обучени, готови да убиват врага в битка. Имали каски, проривогази и някакви куртки, но никаква представа какво ще се случи. Били предупредени да се обърнат с гръб към взрива, да сложат противогазите, да наведат глава и да закрият лице с ръце. Един от ветераните показва как. Имало обратно отброяване. 59, 58,...

"Имахме това зловещо чувство като в зоната на здрача"..."когато започна да се чува звукът...можех да усетя, че земята се тресе". 

Не съм разказвал на никого за това, нито на брат си, нито на съпругата си, нито на най-добрия си приятел, казва един от оцелелите. Само жена ми знае какво се случи, казва друг. Не искам да се връщам там. 

"Започвам да се плача, когато говоря сега, но това е факт. Искам да мисля, че това не ме е засегнало. Искам да мисля, че е минало и всичко е ОК. Но ме засегна. Не мога да гледам бомби." 

Когато бомбата се взривила, светлината станала по-ярка от най-яркия ден. Един от "атомните войници" разказва как с глава, прикрита от двете му ръце, виждал като на рентгенова снимка костите си, кръвоносните съдове на ръцете си, въпреки че бил абсолютно заслепен. Всички оцелели ветерани описват как нощта станала светла като ден, но думите не могат да опишат тази светлина. И как видели костите в тялото си.

Когато още виждали огнени кръгове от заслепяването, когато дошла ударната вълна. Всички изпопадали на земята.

"Взривът разби очилата ми.. цял куп шрапнели се забиха в лицето ми, най-вече малки капки стъклени разтопено стъкло... имаше дупка на шията ми и в устната ми... и чувствах очите точно като нажежено до червено желязо.. екстремно горещо"

"Хората крещаха, бягаха, имаше паника. Някои викаха майка си. Окопът се срути."

Насред всичкия ужас, хора се щурали напред назад, и тогава видели да се издига гъбата. Описват я като голяма, грандиозна и цветна... красива.

"Цветовете бяха красиви", спомня си един от ветераните. "Мразя да го казвам."

Гъбата се издигала все по-високо, растяла, променяйки цвета си - разтопен облак, обграден с червен пръстен. От единия му край била тъмна нощ, от другия - ярка светлина. Виждали се самолети, летящи през него. 

И тогава започнали да падат парчета. Нажежени камъни, късове разтопена скала.

След тестовете войниците, много от които били травмирани, се заклели да пазят тайна. Дори да говорят помежду си се смятало за предателство, наказуемо с 10 000 долара глоба и 10 или повече години затвор.

Във филма на Морган Найб някои от атомни ветерани нарушават мълчанието, за да разкажат своята история за първи път. Те разказват за ужаса на лицата на техните офицери, сълзите и паниката, които последват взривовете. Те говорят за последиците в живота им -  кошмари, посттравматично стресово разстройство и различни заболявания, включително рак.

Морган Найб отдавна е очарован от самоунищожителните тенденции на човечеството. Когато в разсекретена американска програма открил, че войници имали маневри в облака от атомна бомба, той бил „абсолютно изумен и искал да научи повече за техните истории“. По-голямата част от информацията за ядрените опити е класифицирана, включително доклади за болестите, които ветераните са претърпели и радиоактивното замърсяване, което е било изпуснато в околната среда около тестовите полигони.

Найб опитва да се свърже с ветераните чрез Националната асоциация на атомните ветерани и в крайна сметка започва да пътува из Съединените щати, за да ги срещне и да чуе техните истории. Той бил шокиран и натъжен от наученото.

„Те се сблъскали с такава невероятна разрушителна сила, че веднага били шокирани от екзистенциална криза“, казва Найб. "Сякаш видели създаването на Вселената. Били изправени пред враг, когото никога не биха могли да победят. Това било наистина тежко за тях."

Това, което ужасява Найбе най-много, е как американското правителство се отнесло с ветераните.

"До ден днешен много от случилото се и свързаните с радиацията болести, с които ветераните са се сблъскали и предавали на поколенията след тях, все още се прикриват", казва Найб.

На ветераните постоянно се отказват обезщетения. "Вече 10 години се опитвам да получа компенсация, но правителството не иска да признае, че някой е пострадал от радиация", казва мъж във филма.

Найб говорил с повече от 100 американски атомни ветерани и всички те споделят подобни истории за отказ на правителството. Едно от малкото проучвания, проведени върху атомни ветерани, установило, че 3000 участници в ядрен тест от 1957 г. страдат от левкемия над два пъти повече от връстниците си.

Бил Клинтън отменя клетвата на ветераните за секретност през 1994 г., но съобщението за това останало в сянката на новините за процеса на О. Дж. Симпсън.

"Повечето от атомните ветерани дори не знаеха, че клетвата за секретност е била вдигната", казва Найб. Повечето продължават да вярват, че не им е позволено да говорят за преживяното, дори да търсят помощ за здравословни проблеми. Мнозина отнесат тайната в гроба си.

"Преследва ме да мисля за това, на което бях свидетел", казва един от оцелелите във филма, "и тогава не осъзнавах важността на това, което правим ... служим като морски свинчета."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви радостни моменти и доволство от постигнатото, най-вече във финансовата сфера. Проявете повече енергичност и не се предавайте лесно. Ще получите подкрепа от хората около вас. От тях може да дойде интересно предложение за съвместно сътрудничество. Не пристъпвайте към проблемите със свито сърце, освободете мисълта си и ще успявате.
24 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Погрижете се за себе си днес, осигурете си онова, от което смятате, че имате нужда. С каквото и да се заловите днес, то ще ви донесе удовлетворение, така че не се отказвайте от нищо. Отношенията ви с околните са отлични и ще се радвате на споделени чувства. Тревогите ви свързани с отсъстващи близки са неоснователни.
24 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се заемете с реализацията на идея, с която очаквате да подобрите бюджета си. Това ще повиши отговорностите ви, но няма да съжалявате. Някой ще се опита да ви подведе, за това бъдете внимателни и не се доверявайте на хора, за които не съществуват духовни и морални ценности.
24 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Доверете се на онези, които са доказали лоялността си към вас, не бъдете прекалено мнителни. С хората, с които имате общи интереси ще планирате конкретни действия, позволяващи ви да разширите обхвата на дейността си. Вникнете в личен проблем и го решете веднъж за винаги, в противен случай той отново ще напомни за себе си
24 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Явно изразен късмет както в деловия, така и в личния ви живот. Най-изразително ще го почувствате във финансовите занимания и във всичко свързано със сметки. Денят е подходящ за тяхното уреждане във ваша полза. Не се колебайте а действайте акуратно. За някои, промяна на служебното място. Положителни емоции ще разнообразят любовния ви живот.
24 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настъпва нов период за вашия бизнес. Смели идеи, от които може само да спечелите. Проверете свободните средства, с които разполагате. Има голяма вероятност днес да ви се открие възможност за изгодна инвестиция. Ваши близки са ви подготвили приятна изненада за вечерта. Проявете чувство за хумор и не им се ядосвайте.
24 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Предприемате решителни стъпки в непозната за вас сфера на дейност и се налага да бъдете много предпазливи. Вслушайте се в съвета на ваши приятели и ще спечелите стратегическо предимство. Не подценявайте конкурентите си. Днес те са особено активни. Опитайте да предвидите действията им. Това би ви спестило много неприятности.
24 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще посветите от времето си на задача, чиито срок за приключване е днес. Може би в известна степен други, които търсят компанията ви ще се почувстват ощетени, но отговорностите ви са с предимство. Без усилия ще решите спорен въпрос, за някои свързан с финанси, за други с лични взаимоотношения.
24 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти, което може да се изтълкува погрешно от околните.
24 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обмислете добре действията си днес. Мнозина от вас планират начинания, за чието осъществяване се изисква доста сериозна работа. Изяснете напълно основните моменти в проекта си и едва тогава започвайте. Ако действате разумно най-вероятно няма да имате непредвидени пречки и ще успеете.
24 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Много от вас ще използват времето си, за да попълнят знанията, които им липсват. Други ще са заети с подготвителна работа във връзка със стартирането на нов проект. Във всички случаи заниманията ви ще са полезни и в голяма степен ще разкрият творческият ви потенциал.
24 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
24 окт 2019
Последни новини