15 °C

Атомни войници: Последните оцелели проговарят след 50 години мълчание (филм)

След Втората световна война американските военни започват за използват войници в изпитанията на ядрените бомби. Смята се, че около 400 хиляди са участвали в над 1000 тестове на ядрени бомби. Мъжете, които били излагани на радиацията по време на тези тестове, впоследствие стават известни като "атомните войници". В документалния филм на Морган Найб няколко от живите до днес атомни войници проговарят за първи път.

Техният разказ е за Hood (пухче) най-голямата 74-килотонна ядрена бомба, взривена на континенталната част на САЩ на 5 юли 1957 година в 4:00 часа (във въздуха над ядрения полигон в Невада). Те били в окоп на по-малко от миля от епицентъра, 40 души. Някои били добре обучени, готови да убиват врага в битка. Имали каски, проривогази и някакви куртки, но никаква представа какво ще се случи. Били предупредени да се обърнат с гръб към взрива, да сложат противогазите, да наведат глава и да закрият лице с ръце. Един от ветераните показва как. Имало обратно отброяване. 59, 58,...

"Имахме това зловещо чувство като в зоната на здрача"..."когато започна да се чува звукът...можех да усетя, че земята се тресе". 

Не съм разказвал на никого за това, нито на брат си, нито на съпругата си, нито на най-добрия си приятел, казва един от оцелелите. Само жена ми знае какво се случи, казва друг. Не искам да се връщам там. 

"Започвам да се плача, когато говоря сега, но това е факт. Искам да мисля, че това не ме е засегнало. Искам да мисля, че е минало и всичко е ОК. Но ме засегна. Не мога да гледам бомби." 

Когато бомбата се взривила, светлината станала по-ярка от най-яркия ден. Един от "атомните войници" разказва как с глава, прикрита от двете му ръце, виждал като на рентгенова снимка костите си, кръвоносните съдове на ръцете си, въпреки че бил абсолютно заслепен. Всички оцелели ветерани описват как нощта станала светла като ден, но думите не могат да опишат тази светлина. И как видели костите в тялото си.

Когато още виждали огнени кръгове от заслепяването, когато дошла ударната вълна. Всички изпопадали на земята.

"Взривът разби очилата ми.. цял куп шрапнели се забиха в лицето ми, най-вече малки капки стъклени разтопено стъкло... имаше дупка на шията ми и в устната ми... и чувствах очите точно като нажежено до червено желязо.. екстремно горещо"

"Хората крещаха, бягаха, имаше паника. Някои викаха майка си. Окопът се срути."

Насред всичкия ужас, хора се щурали напред назад, и тогава видели да се издига гъбата. Описват я като голяма, грандиозна и цветна... красива.

"Цветовете бяха красиви", спомня си един от ветераните. "Мразя да го казвам."

Гъбата се издигала все по-високо, растяла, променяйки цвета си - разтопен облак, обграден с червен пръстен. От единия му край била тъмна нощ, от другия - ярка светлина. Виждали се самолети, летящи през него. 

И тогава започнали да падат парчета. Нажежени камъни, късове разтопена скала.

След тестовете войниците, много от които били травмирани, се заклели да пазят тайна. Дори да говорят помежду си се смятало за предателство, наказуемо с 10 000 долара глоба и 10 или повече години затвор.

Във филма на Морган Найб някои от атомни ветерани нарушават мълчанието, за да разкажат своята история за първи път. Те разказват за ужаса на лицата на техните офицери, сълзите и паниката, които последват взривовете. Те говорят за последиците в живота им -  кошмари, посттравматично стресово разстройство и различни заболявания, включително рак.

Морган Найб отдавна е очарован от самоунищожителните тенденции на човечеството. Когато в разсекретена американска програма открил, че войници имали маневри в облака от атомна бомба, той бил „абсолютно изумен и искал да научи повече за техните истории“. По-голямата част от информацията за ядрените опити е класифицирана, включително доклади за болестите, които ветераните са претърпели и радиоактивното замърсяване, което е било изпуснато в околната среда около тестовите полигони.

Найб опитва да се свърже с ветераните чрез Националната асоциация на атомните ветерани и в крайна сметка започва да пътува из Съединените щати, за да ги срещне и да чуе техните истории. Той бил шокиран и натъжен от наученото.

„Те се сблъскали с такава невероятна разрушителна сила, че веднага били шокирани от екзистенциална криза“, казва Найб. "Сякаш видели създаването на Вселената. Били изправени пред враг, когото никога не биха могли да победят. Това било наистина тежко за тях."

Това, което ужасява Найбе най-много, е как американското правителство се отнесло с ветераните.

"До ден днешен много от случилото се и свързаните с радиацията болести, с които ветераните са се сблъскали и предавали на поколенията след тях, все още се прикриват", казва Найб.

На ветераните постоянно се отказват обезщетения. "Вече 10 години се опитвам да получа компенсация, но правителството не иска да признае, че някой е пострадал от радиация", казва мъж във филма.

Найб говорил с повече от 100 американски атомни ветерани и всички те споделят подобни истории за отказ на правителството. Едно от малкото проучвания, проведени върху атомни ветерани, установило, че 3000 участници в ядрен тест от 1957 г. страдат от левкемия над два пъти повече от връстниците си.

Бил Клинтън отменя клетвата на ветераните за секретност през 1994 г., но съобщението за това останало в сянката на новините за процеса на О. Дж. Симпсън.

"Повечето от атомните ветерани дори не знаеха, че клетвата за секретност е била вдигната", казва Найб. Повечето продължават да вярват, че не им е позволено да говорят за преживяното, дори да търсят помощ за здравословни проблеми. Мнозина отнесат тайната в гроба си.

"Преследва ме да мисля за това, на което бях свидетел", казва един от оцелелите във филма, "и тогава не осъзнавах важността на това, което правим ... служим като морски свинчета."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
13 ное 2019
Последни новини