12 °C

Божидар Стоянов:Наредбата за управление на отпадъците в Кърджали ще остане само на хартия

Наредбата за управлението на отпадъци, която предстои да бъде приета с гласовете на мнозинството, ще бъде поредната фиктивна разработка от страна на ръководството на община Кърджали.

Няма как да подкрепя един псевдо нормативен документ с пожелателен характер, който ще си остане само на хартия. Документ, който доказано няма да бъде спазен от тези, които носят отговорността за неговото реално изпълнение.

Фактите за тези мои твърдения са много и красноречиви.

В този фундаментален труд е отредено общинският кмет да отговаря за: „Осигуряването на съдове за събиране на битовите отпадъци - контейнери, кофи и други; Събирането на битовите отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за оползотворяването и/или обезвреждането им;  Почистването на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване; Избора на площадка, изграждане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или на други инсталации или съоръжения за оползотворяването и/или обезвреждане на битови отпадъци…“ (чл. 3, ал. 1) и редица други.

            Лично аз съм твърдо убеден, че нищо от това няма да се случи. Пълното безхаберие от страна на общинското ръководство в сферата на сметосъбирането (и не само) е видно за всеки един жител и гост на града ни. Качеството на услугата по събирането на битовите отпадъци е под всякаква критика.

            Няма как логичният въпрос от страна на всеки непредубеден данъкоплатец: „Какво му пречеше на кмета да се справи с боклуците, които ни заобикалят навсякъде около нас и досега?“, да предизвика логичен и правдоподобен отговор. Нищо чудно, че на официалното питане за състоянието на услугата „сметосъбиране“ на територията на община Кърджали, отправено в качеството ми на съветник, г-н Азис така и не счете за необходимо за даде писмен отговор, какъвто изрично бях изискал. Питане, което отправих на 19.11.2018 г. и за което продължавам да чакам някакъв отговор и до ден днешен.

            Премълчават се както проблемите с почистването на отпадъците, така и причините, които натрупаха тези близо 14 милиона лева задължения към фирмата – изпълнител на тази услуга. Сума, която принуди общинското ръководство да пристъпи към цесия за изплащане на дълга и натовари всички съвестни данъкоплатци с допълнителни лихви, в размер на десетки хиляди лева за целия период.

За съжаление, настоящото управление на община Кърджали е доказало отдавна своята неспособност за решаването на най-належащите проблеми. Такъв, какъвто е именно въпросът с опазването на околната среда. Нещо повече, освен, че не ги разрешават, местните управляващи увеличават и създават и нови неудобства за жителите на общината. На всичкото отгоре заробват бюджета с поредните задължения, които трябва да плащаме всички ние в продължение на десетилетия. Задължения, които по закон общината е длъжна да превежда своевременно в сметката на фирмата – изпълнител! Вместо това сега ще плащаме лихви на банката.

Божидар Стоянов ,общински съветник

             

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини