Празнична Литургия за Петдесетница беше отслужена в храм „Св. Успение Богородично“ от отец Боян Саръев

Празнична Литургия за Петдесетница беше отслужена в храм „Св. Успение Богородично“ от отец Боян Саръев в квартал „Гледка“ в Кърджали, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ от Кърджали. Отец Саръев разкри в тържественото си поучително слово същността на Петдесетница като ден, който се счита за рожден ден на църквата на Исус Христо.

Ето какво каза той: „Братя и сестри, това е чудесен празник от историята православната църква, а именно слизането на Светия дух над вярващите. Това събитие е описано в Апостолските деяния четвърта глава, от първи до четвърти стих. Днешната света неделя се нарича също Света Троица, защото на този ден се проявява Св. Троица и делото на спасението на човешкия род е в ръцете на Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети. В моята проповед днес накратко ще спра внимание върху три основни въпроса. Кога слезе, как слезе и как се проявява Св. Дух? Когато Исус Христос изведе своите ученици на Елеонската планина и преди да се възнесе, им каза да не се отдалечават от Йерусалим и да очакват да се облекат със сила отгоре. „И ще ми бъдете свидетели в Ерусалим, и по всички предели“. След това той се възнася и учениците Христови седят в селската горница и там пребивават в молитва, заедно с Богородица, децата на Йосиф и някои други, като Никодим. Тогава всички чуха свръхестествен звук. Този шум трябваше да е от криле на ангели или на херувими“, каза Отец Саръев и поясни, че Св. Дух се вселил във всеки от присъстващите, и те са започнали да говорят на различни езици.
„Това е деня на еврейската Петдесетница – когато небето се отваря и Божия дух посещава хората, които са в чистота. Така и става с последователите на Исус Христос, които започват да говорят всички чужди езици. Сърцата им бяха разтворени, както цветята разцъфват, за да приемат Св. Дух. Апостолите се били разбягали и скрили, а на Петдесетница те вече са съвсем други, затова първата Петдесетница се счита за рожденния ден на църквата“, отбеляза отец Боян Саръев и допълни, че забраните не могат да спрат разпространението на учението. Той заяви, че пророческото послание за църквата е, че тя ще преживее големи изпитания и само със силата на Свети Дух ще могат да отидат при други народи с чужди езици, за да могат да проповядват на техния роден език на тези народи.
„Апостол Петър трикратно се отрече от него като казваше, че не познава този човек, а на света Петдесетница с дръзновено сърце той произнася реч и пленява 3000 сърца за вярата, затова и първата Петдесетница се счита за рожден ден на Христовата църква. Преобразени от Светия Дух те шестват по земята, стават чудеса, където минават апостолите, болни и прокажени се изцеляват, мъртви възкресяват, и винаги там, където те отидат, стават чудеса. Никой не може да ги спре, Господ беше свършил своето чудно ден дело и беше изпратил Светия Дух, който преобрази и преобърна душите и сърцата на милиони хора, на цели народи. Нека празнуваме днес слизането на Светия Дух да му се помолим за благослов“, завърши отец Боян Саръев и призова всички на смирена молитва към Св. Троица. На обед беше направено освещение с водосвет и бе предоставена празнична трапеза, в която участваха енориашите и гостите на празненството.

http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини