Логото на Звездната флота от Стар Трек забелязано но Марс

Ние земляните правим големи планове за изпращане на първите хора на Марс, но изглежда че Звездната флота от Стар Трек вече ни е изпреварила. Апаратът Марс Риконъсънс Орбитър засне огромно образувание във формата на известното лого на организацията.

За съжаление откритието не е доказателство, че безстрашните изследователи са отишли там, където нито един човешки крак не е стъпвал, а най-обикновено съвпадение.

V-образните форми не са необичайни за Марс. Те обикновено са резултат от движението на течност, което често се е случвало на Червената планета в миналото.

Тази конкретна форма е резултат от вулканично изригване на дъното на кратер, образувал се след сблъсък преди много години. В този случай пясъкът оформил дюни във формата на полумесец, изваяни от вятъра, докато лавата се стичала около тях.

Лавата се охладила и втвърдила около дюните. Но марсианските ветрове продължили да духат и в крайна сметка пясъкът на дюните се разпилял, оставайки само лавата след себе си.

Образуванията са наречени “призрачни дюни” и макар да са познати на Земята, наличието им Марс бе открито една наскоро. В равнината Hellas Planitia са забелязани близо 300 подобни образувания и още 480 в района Noctis Labyrinthus.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини