Елените лопатари - основните отстрелвани животни на платения лов в Дивечовъдния участък Студен кладенец

Елените лопатари са основните животни, които се отстрелват по време на платения лов в Дивечовъдния участък Студен кладенец. Уникалното на това място е, че животните са на свобода. 

Около 1500 елени-лопатари живеят на площ от близо пет хиляди хектара в Дивечовъдния участък Студен кладенец, разказва директорът на участъка Георги Шереметев. Почти никъде в света няма друго подобно място. Единствено в Дания съществува територия, на която живеят по-голям брой лопатари, но тя е оградена като парк, обясни той.

Освен елени лопатари, от 5-6 години тук се развъждат и отглеждат и благородни елени, благодарение на настояването на холандски експерти. Идеята е имала противници, които са смятали, че благородните елени ще изместят лопатарите, но това не се е случило. По-големият проблем за дивите елени днес са селскостопанските животни, смята Шереметев.

Благодарение на европейските субсидии те нараснаха в пъти, а в Източните Родопи фермерите ги оставят на свободна паша, а така се ползват едни и същи пасища с дивите животни

Пашата не достига, тук районът е силно засушлив и след юни месец всичко изгаря, казва Шереметев.

Проблемът тепърва ще привлича вниманието на експертите. Сега всички мислят за домашните животни, а никой не си дава сметка за последиците за лова и дивите бозайници.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини