Границите на човешката издръжливост: ултрамаратони, триатлони, арктически трекинг, бременност и кърмене

Учените показват в ново изследване, че издръжливостта, измерена като максимален траен метаболитен обхват е функция от продължителността на събитието. Лимитите на нашия метаболизъм касаят възпроизводството, терморегулацията и физическата активност. Можем да издържим големи усилия, но за кратко. Какво става, когато екстремното натоварване продължава по-дълго време?

Учените събрали измервания на общия енергиен разход (ОИЕ) и базовата метаболитна скорост (БМС) при изпитания на човешката издръжливост и добавили нови данни за бегачите, тичащи около 250 км на седмица в продължение на 20 седмици в трансконтинентално състезание.

При натоварвания с продължителност от 0,5 до 250+ дни, SusMS намалява криволинейно с продължителност на събитието, плаваща под 3 × BMR. Тази връзка се различава от тази на по-кратките натоварвания, например маратони. Включвайки данни от проучвания за храненето, учените откриват лимита, отвъд който започва изтегляне на енергийните запаси на организма - около 2,5 базовата метаболитна скорост. Данните от трансконтиненталното бягане показват, че хората могат частично да намалят общия енергиен разход по време на дълги събития, за да удължат издръжливостта си.

Ние сме ограничени от нашите физиологични граници, когато става дума за изразходване на енергия. Енергийният разход при натоварвания изследователите представят в сравнение с базовата скорост на метаболизма. Ускоряването на метаболизма означава повече енергия, за да преодолеем студа, физическото натоварване и ...бременност и кърмене.

Проучвания предполагат, че максималният устойчив метаболитен обхват е ограничен - 4  до 5 пъти базовия. И той е точно такъв при участниците в 23-дневния Tour de France. Но спортистите в 11-часов триатлон и 25-часов ултрамаратон показват метаболизъм 9,4 - 8,5 пъти базовия. При 10-дневен арктически трекинг метаболизмът се ускорява до 6,6 пъти базовия.

Хората се оказват сред най-издръжливите същества на планетата, констатират изследователите. Те определят количествено връзката между максимално измерения метаболитен обхват и продължителността на дейността. А дейностите, изискващи издръжливост, които те разглеждат в изследването си са например триатлони, Тур дьо Франс и арктически преходи, както и за първи път включват данни на бегачи в 140-дневната трансконтинентална надпревара в САЩ (RAUSA).

Сред екстремните дълготрайни събития за човешкия метаболизъм учените поставят и бременността. Забележително е, че метаболитният обхват по време на бременността при човека (по време на който е задължително увеличаване на теглото) и при кърмене е около 2,2 пъти базовия.

Коментари в сайта

Последни новини