15 °C

Изнудваният пловдивски бизнесмен: 40% от администрацията трябва да бъде уволнена

Здравко Ангелов, строителният предприемач, по чийто сигнал арестуваха за подкуп кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев, призова в студиото на NOVA неговите колеги и гражданите като цяло да не се страхуват и да подават сигнали. Той благодари на работата на Антикорупционната комисия, която определи като изключително професионална и внимателна. Ангелов е подал лично сигнал до премиера Бойко Борисов, намирайки контакт. От интервюто стана ясно, че сигналът не е бил писмен, а личен контакт. Как е бил точно осъществен обаче, Здравко Ангелов не каза.

Има достатъчно СРС, записвахме пет месеца, увери Здравко Ангелов, обяснявайки технологията на искане на подкуп. Той самият направи аналогия с механизма, описван в обвинението срещу кмета на столичния район "Младост".

Според обяснението на Ангелов схемата за искане на подкуп е започнала, след като разрешението за строеж и цялата документация по строежа му е била напълно готова, включително и след нормалното отстраняване на забележките. "Видях разрешителното си за строеж на монитора на Ана Войнова, която след това излезе в отпуск", заяви Ангелов и обясни, че папката му, дори и след подпис на главния архитект Богданов, се озовала в кабинета на кмета Ралев след голям скандал. Като "неузнаваемо" определи поведението на служителите в администрацията на общината. Въпреки това, по думите на Ангелов, от няколко места разбрал за сумата на искания подкуп - единият канал била надзорната фирма, която разбрала от служителка в общината, пресметнала печалбата от строежа - 390 000 лв. Така подкупът бил пресметнат като процент от печалбата.

Действията си предприемачът определи като вървене по каналния ред, но обясни и за лични среща с кмета в неговия кабинет. Поведението на кмета Ралев Ангелов определи като арогантно и безобразно. "Почувствах се като в трети клас. Дори не искам да повтарям какво ми каза", заяви бизнесменът, но при настояване все пак да цитира части от разговора, като посочи, че кметът му е задавал въпрос дали той е бил най-умният в махалата, за да вземе този парцел. Ангелов помислил, че е пиян и срещата приключила с ядосаното му излизане от кабинета. На срещата е имало трети човек - приятел на Здравко Ангелов. Пари на тази среща обаче не са били поискани.

Бизнесменът потвърди, че схемата, по която са му били искане парите, е била с договор за строеж на склад, а 60 000 са 20% от стойността на този фиктивен строеж. Фиктивният договор, който узаконявал подкупа, му бил даден от посредника Иван Делевски на една бензиностанция - два хвърчащи листа без нормалните атрибути за договор.

Искам да уверя всички хора, че не е страшно. Хората бяха доста предпазливи, мога само да благодаря на КОНПИ, заяви Здравко Ангелов. Той предпочете да не дава подробности за разговора си с премиера Борисов с аргумент, че ако го направи, веднага пред Министерски съвет ще се наредят опашки и/или протести.

Здравко Ангел заяви, че мотивацията му да подаде сигнал и да стане свидетел срещу корупцията в България е това, че е бил бесен. Той пожела да каже обаче и че в страната имаме проблем с администрация - "40% от администрацията трябва да бъде уволнена", посочи Ангелов, обяснявайки че чиновниците са некомпетентни, не работят, само създават пречки пред бизнеса, въпреки че той има плаща заплатите.


Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
23.09.2019
Последни новини