Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона за държавната собственост

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост (обн. ДВ бр. 44/4.06.2019).

Сезирайки съда, президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби.

Промените в закона за държавната собственост бяха приети на 15 май. Според вносителя - Министерски съвет, основната цел е да се оптимизира и ускори процеса по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор. Според новите текстове съдът да може в закрито заседание да допуска предварително отчуждаване в седемдневен срок от искането на отчуждаващия орган, ако се налага да се защитят особено важни държавни и/или обществени интереси. Предварителното изпълнение на акта се допуска при наличието на влязъл в сила подробен устройствен план и когато имотът е отреден за национален обект или обект с национално значение, предвиждат измененията. Предвидено е да отпаднат и протоколите, които следва да бъдат подписани от две длъжностни лица и един от съседите.

В мотивите си за ветото президентът посочи, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Държавният глава възрази и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Според него тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори, процесът на изграждане на значими национални обекти да бъде забавен.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини