Джамията в Ардино се напълни за Рамазан Байрам

Стотици мюсюлмани се събраха днес рано сутринта в джамията в центъра на Ардино, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на Рамазан Байрам. Ритуалът бе обявен за 6.25 часа, но десет минути преди това религиозният дом вече бе препълнен.

Сред множеството бяха областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на общината Ресми Мурад, председателят на местния парламент Сезгин Байрям. На молитвата присъстваха и много изселници от Турция.

Точно в определеното за района време започна байрамска молитва и проповед, изнесена от Шинаси Бай от турския град Елазъ, представител на дирекция „Диянет“ по време на свещения месец Рамазан в Ардино. Преди това той припомни на вярващите правилата за отслужване на специфичния намаз.
От името на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и от свое име кметът на общината Ресми Мурад поздрави всички събрали се мюсюлмани с настъпването на празника Рамазан Байрам. Той пожела на всички да изживеят радостта от празничните дни със своите семейства в спокойствие, щастие и благополучие.

След края на молитвата започна ритуалът „Байрамлашмак”(размяна на поздравления между младите и по-възрастните). Вярващите даряваха милостиня на събраните в двора по-бедни хора. Даряваха пари и за нуждите на мюсюлманския дом. За поредна година 29-годишният Фикрет Хамзов от Ардино раздаде лакомства за здраве.

След 70 дни предстои другият голям празник на мюсюлманите – Курбан Байрам.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини