НАСА започна обратното броене за тестовия полет на "Орион" (видео)

НАСА стартира обратното отброяване за теста на кораба "Орион". Остават 30 дни, но най-безопасният космически кораб, построяван  някога, ще полети към Луната с хора на борда чак през 2024 година. Тогава НАСА планира полета на първата жена и следващия човек, който ще стъпи на Луната. Na Орион" се възлага надеждата да осигури постоянно присъствие на хора на и около Луната до 2028 г. Неразделна част от осигуряването на безопасен полет е системата LAS на "Орион". Тя позволява капсулата с екипажа, прикрепена към върха на космическия кораб да бъде изстреляна далеч от ракетата в рамките на милисекунди, ако животозастрашаващо събитие възникне по време на старта.

Именно до нейния тест НАСА стартира обратното броене.

Тестът ще провери дали LAS може да управлява модула на екипажа и астронавтите вътре са в безопасност в случай на проблем с ракетата SLS, когато космическият кораб е под най-високите аеродинамични натоварвания по време на бързо издигане в космоса.

През 2019 г. Орион трябва да премине през пълен стрес тест на LAS, наречен Ascent Abort Test 2 (AA-2). От Военновъздушната база на Кейп Канаверал Флорида, ще бъде изстреляна ракета с напълно функционална LAS и 22000-килограмов тестов кораб "Орион" на височина 31 000 фута на Mach 1.3 (над 1000 мили час). В този момент мощният двигател за обратна тяга ще се задейства, за да "спаси" модула за екипажа и го изпрати далеч от ракетата. Времето е от решаващо значение и тестът ще бъде признат за успешен, ако то е в рамките на милисекунди.

НАСА ускорява графика на тестовите изстрелвания, за да се осигури на инженерите по сигурността данни за валидиране на компютърни модели на изстрелването и спасителната система да действа по предсказуем начин, ако възникне спешна ситуация при полет с екипаж.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини