5 °C

От общо за страната 2 млн. лв. за разкопки това лято – 250 000 лв. отиват за Перперикон

Общо 2 милиона лева ще предостави държавата за редовни теренни археологически проучвания това лято.

Заседанието на специалната комисията по разпределяне на средствата, които се отпускат за целта от държавния бюджет чрез Министерството на културата, се състоя в сряда и археологическата колегия е в очакване до седмица на сайта на ведомството официално да се появи списъкът с одобрените за финансиране обекти, както и конкретните суми за всеки от тях. В редовия случай субсидията най-често възлиза на 17 000 – 25 000 лева за отделен обект.

За пръв път държавата заделя толкова много пари за археология. Миналото археологическо лято глобалната цифра беше 1,5 милиона лева за всички институции, чиито екипи провеждат разкопки, а година преди това – 1 милион. Ето и още по-красноречиво сравнение: „През 2015 г., когато влязох в Министерството на културата като заместник-министър, сумата беше 500 000 лева. Нарастването е благодарение на активната работа на експертите, които упорито настоявахме пред Министерски съвет, парламента и т. н., че трябва да бъдат увеличени средствата за археология. Ето го резултата“, коментира за „Монитор“ директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова.

Всички проекти, с които НИМ кандидатства за финансиране, с 2 изключения, са одобрени, но общата сума, за която МК ще сключи договор с НИМ, все още не е уточнена като цифра. По предварителни разценки средствата, които самият музей може да отдели от собствените си приходи за подкрепа на обектите, където неговите екипи копаят, ще са около 150 000 лева – колкото и миналата година, изчислила е доц. Петрунова. Основно изискване е те да отговарят на поне две условия – да са с национално значение и с впечатляващи движими находки.

които да стават част от фонда на музея, защото целта е експозицията му да се попълва с нови артефакти, обогатяващи разказа за някогашния живот и историята на българските земи.

Безспорно крепостта Калиакра, където миналия август след 15 години методична работа бе открито огромно татарско съкровище от 873 сребърни и 28 златни монети, 11 златни обеци, 2 пръстена, единия от които златен, 4 мъниста от скъпоценни камъни и злато, 28 сребърни и бронзови копчета и др., и този сезон ще е приоритет на НИМ, изтъква доц. Петрунова, която е ръководител на екипа, проучващ обекта. Зам.-директорът на НИМ проф. Иван Христов извършва разкопки по най-южното ни Черноморие – крепостта Хрисосотира, част от която е в морето, но миналата година появи на бял свят 3 впечатляващи колективни находки от близо 100 бронзови и 10 златни монети. МК ще подкрепи финансово и проучването на античната и надградена през Средновековието крепост Букелон в местността Маточина до Свиленград, отразена подробно в средновековните източници като знаков паметник. Там действа екипът на д-р Мариела Инкова. Ще продължат приоритетно и разкопките на т. нар. Скрита могила край Поморие, започнати миналата година от младата археоложка Маргарита Попова. В изложбата с находки на НИМ в края на 2018-а цяла витрина бе посветена на артефакти, придобити от тази перспективна селищна могила – цели керамични съдове и т.н. По чисто технически причини МК е отказало финансиране за крепостта Калята при Якоруда, но НИМ ще предложи да подпомогне със свои средства екипа на д-р Инкова, за да довърши проучванията, започнали преди години там. В Боянската църква това лято няма да се работи: ще бъде отбелязана 40-годишнината от влизането на обекта в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предвижда се богата научна и културна програма, очаква се огромен поток от посетители и няма да е подходящо да се копае в двора.

„Държавната власт си свърши работата, предоставяйки тия 2 милиона. Аз апелирам общинските ръководства също да подкрепят археологията, културното наследство на собствените си територии – това е напълно в техните възможности“, призовава доц. Дони Петрунова, уточнявайки, че няма община, с която НИМ да има проблеми в това отношение.

Отлично работят с общините и екипите на проф. Николай Овчаров към Националния археологически институт с музей към БАН. Това лято община Търговище е отделила 35 000 лева за разработване на древния град Мисионис в региона. Към тях се прибавят и 10 000 лева от спонсори. 30 000 лева общински пари са предоставени за разкриване на добре запазените до 10 м руини на средновековния замък на хълма Чуката в Свищов. От 2 седмици екипите на българския Индиана Джоунс копаят там и вече са се натъкнали на интригуващи находки – антични и средновековни: римски, византийски, османски монети, красива рисувана керамика, метални апликации и др.

Разкопките продължават и предстои навлизането в по-ранния средновековен пласт от Второто българско царство. Община Свищов е готова да подпомага разкриването на укреплението и впоследствие неговата реставрация. „Така заедно с близкия римски град Нове и с прекрасната възрожденска част на Свищов ще бъде оформена програмата за развитие на културния туризъм в крайдунавския град“, отбелязва проф. Овчаров. А това означава повече работни места, повече постъпления от посетителите на такъв цялостен комплекс, по-добър живот.

Що се отнася до коронния обект на неговите дългогодишни усилия – родопския Перперикон, и тази година археологическият комплекс има осигурена целева субсидия от държавата в размер на 250 000 лева.

www.monitor.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини