20 бона на ден за полицаи по бански. Преглед на печата

24 часа

Средната пенсия мина 200 евро, но само в София

Средната пенсия минава 200 евро, но само в София. В шестте области, в които възрастните са най-бедни, тя не може да мине 150 евро. Това са Кърджали, Монтана, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Това показва справка за май в онлайн системата на Националния осигурителен институт (НОИ).

Най-ниските средни лични пенсии получават жените в Ямбол, които са до 44 г. Те получават средно по 169,03 лв. Това най-често са вдовишки пенсии от мъжете им. В тази група попадат и учещите деца и младежи. Най-ниски наследствени пенсии от съпругите си получават мъжете до 44 г. във Видин - 165,63 лв.

Труд

Вадим български лични документи в чужбина с едно посещение в консулската служба

Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи. С промените се въвежда възможност български личен документ да бъде получен извън страната лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга. Това ще облекчи българските граждани в чужбина, особено живеещите в населени места, отдалечени от дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина, съобщи за "Труд" външният министър Екатерина Захариева.

Въвежда се изискване за лично явяване на лицето - при подаване на заявлението за издаване на документа в дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина.

Монитор

20 бона на ден за полицаи по бански

Близо 1000-те полицаи, които са командировани допълнително, за да подпомагат летния сезон по Черноморието, ще струват на бюджета по около 20 000 лева на ден. Това показа справка, предоставена на "Монитор" от МВР.

Според всички наредби те получават по 20 лева на ден, когато са извън дома и населеното си място. При 1000 изпратени души, това прави по 20 000 на ден. За трите месеца, в които трае сезонът, сумата за изпратените допълнително служители ще достигне до 1 800 000 лева.

Униформените ще продължават да получават основната си заплата, а командировъчните ще бъдат взети като бонус, но само при условие, че не се хранят и не пият вода в поделения и бази на МВР. Такива обаче липсват по Черноморието. Така че основната част от изпратените полицаи ще вземат 20-те си лева за всеки прекаран ден на морето.

Основната идея е да патрулират по плажа и в районите около брега през деня. Те ще правят това от 8,30 сутринта до 17,30 вечерта.

Всеки допълнителен час след това ще им се заплаща по 25 ст. Толкова е предвиденото възнаграждение за извънреден труд.

Стандарт

Борисов целуна учителка, даде селфи на ромка

Стотици снимки за спомен с премиера Бойко Борисов получиха хората от Сливенска област днес. Най-щастливи бяха две жени - учителка по философия в Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора, която премиерът разцелува. И ромка от село Ябланово, с която Борисов си направи селфи. По-късно той качи снимката във фейсбука си и написа: "Доволен съм, че ще мога да опитам от местната продукция. В района на Котел се предлагат чудесни гъби".

Сега

По 5 млн. лв. годишно потъват за ремонт на затворите

Близо 25 млн. лв. са потънали за ремонти в затворите в България за 5 години - от 2014 г. до 2018 г. 14.3 млн. лв. от тях са пари от бюджета, а останалите - от Норвежкия финансов механизъм. Това показват данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към правосъдното министерство, предоставени на "Сега" по закона за достъп до информация. Най-големите инвестиции в сектора са направени през 2016 г., когато от бюджета са отделени над 6 млн. лв., а по НФМ - над 1.5 млн.

Въпреки това обаче, както "Сега" вече писа, в последните две години в пъти са се увеличили обезщетенията на затворници и арестанти, осъдили държавата заради условията в местата за лишаване от свобода. Докато за 2013 г. са присъдени общо 7312 лв. обезщетения, през 2017 и 2018 г. сметката вече набъбва съответно на над 128 хил. лв. и 120 хил. лв.

Капитал дейли

Свързаната с Пеевски офшорка, която опита да завладее "Дунарит", не съществува отдавна

Офшорната компания Viafot Limited, която от 2016 г. поведе битка с "Емко" за контрола над оръжейния завод "Дунарит", е заличена в регистъра на Британските Вирджински острови на 1 ноември 2017 г. Това става ясно от документи, представени по партидата на българското й дъщерно дружество "Виафот инвестмънт България", с което и самото то иска да бъде ликвидирано.

Така реално се оказва, че българското дружество, което води няколко съдебни дела и по чиито искове разрешеното от КЗК придобиване на "Дунарит" от "Емко" беше върнато и набързо забранено, реално от година и половина няма собственик. Активизацията за закриването на "Виафот" обаче идва чак след като в началото на 2019 г. "Биволъ" публикува документи от Panama Papers, според които краен собственик на офшорката е близкият до депутата Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов. По същото време започна и кампанията по деклариране на действителни собственици по новите изисквания на закона за мерките срещу изпиране, като в петък изтече срокът за това. След като "Виафот" вече няма собственик и е в ликвидация, за него няма да има какво да декларира.

Дума

Властта предизборно трупа излишък в бюджета

Правителството продължава да следва законната, но некоректна практика да трупа огромни текущи излишъци през годината, които преразпределя по свое усмотрение през ноември и декември. Тази година съмненията около спорната практика се засилват и заради предстоящите през есента местни избори.

По предварителни данни на Министерството на финансите излишъкът в бюджета се очаква да достигне 2,98 млрд. лв. за май. Това се отчита на фона на планиран дефицит за годината в размер на 600 млн. лв. Плюсът в хазната до момента е двойно по-голям в сравнение с натрупаната сума до същия месец на миналата година, когато излишъкът възлизаше на 1,4 млрд. лв.

През 2018 г., когато излишъкът се трупаше с доста по-бавни темпове от сегашните, кабинетът успя да задели 2,8 млрд. лв. до месец преди Коледа, които изхарчи набързо само за няколко седмици, и в крайна сметка годината официално приключи с минимален "плюс".

Огромната част от предколедното раздаване на милиарди отиде за изграждането на магистрала "Хемус" - 1,35 млрд. лв. Така, за трета поредна Коледа, през 2018 г. ГЕРБ изля над 1 млрд. лв. от излишъка за непланирани в бюджета строителни проекти. През 2016 г. и 2017 г. по 1 млрд. лв. бяха раздадени за безплатно саниране на панелки по схема, която преди седмици управляващите признаха, че е несправедлива.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини