Планът за финансово оздравяване на общината раздели опозицията на „конструктивна” и „популистка”

Планът за финансово оздравяване на Община Кърджали раздели опозицията в Кърджали на „конструктивна” и „популистка”.Така я определиха съветниците от мнозинството от ДПС в местния парламент.

  Кметът инж.Хасан Азис поиска подкрепа за двугодишен план, който трябва да доведе до финансова дисциплина и оздравяване на общинската хазна. Той представи мерки за по-висока събираемост на данъци и такси и същевременно орязване на разходите преди всичко за култура,образование и спорт.

   Съветниците от ГЕРБ и РБ се обявиха категорично срещу рестрикциите. Председателят на групата съветници на  герберите Огнян Иванов заяви, че в общината е въведен модел на управление , получил гражданственост по името на бившия зам.-кмет Мюмюн Али. Той бе категоричен, че е налице безстопанственост. Той обвини кметът,че е орязал с 50 000 лв.издръжката на спортните клубове.

Радослав Милев пък посочи, че отново се вдигат налозите и даде за пример планираното увеличение на приходите от данъка за МПС, което трябва да стане с 400000 лв.

  Милко Багдасаров заяви, че ще подкрепи плана, ако се премахнат рестрикциите за спорта .Георги Кючуков поиска увеличаване на таксите за Перперикон и на приходите с30%.

 Предложенията им бяха определени от градоначалникът като конструктивни.Той оттегли точките за орязване на разходи за спортните клубове. Хасан Азис защити плана и каза ,че при конструктивен дебат могат да се намерят конкретни стъпки за оптимизиране на приходите и разходите.Той припомни,че общината има много взимания.Освен това от 2007 г.налозите не са коригирани.

Планът бе приет с гласовете на ДПС и БСП.

 Градоначалникът внесе и предложения за конкретни сделки с общинска собственост и общински земи, за попълване на хазната ,които бяха подкрепени от съветниците.

Дебат се разгоря по отчетите за общинските дружества с 100% общинско участие. Опозицията се обяви категорично срещу приемането на отчета на „Пазара на производителите”. Видя прекалено много разходи за заплати. В едно от дружеството пък заплатата на шефа бе 1500 лева.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини