22 °C

Губим биологични видове не само качествено, но и количествено

  Загубата на биоразнообразието е един от най-сериозните  проблеми, който човекът трябва да реши заедно с климатичните проблеми. Но, ако все пак, за озоновата дупка успяваме да намерим решения, то фактът, че губим биологични видове не само качествено, но и количествено, е изключително тревожен, коментира орнитологът от Българското дружество за защита на птиците в Хасково Стойчо Стойчев по повод днешния 22 май, обявен за Международния ден на биологичното разнообразие.

  Темата, поставена във фокуса на отбелязването тази година е „Нашето биологично разнообразие, нашата храна, нашето здраве“. Ключовото послание в нея е, че многообразието, което осигуряват природните системи за човешко съществуване, допринася за други цели за устойчиво развитие, включително смекчаване на изменението на климата и адаптиране към климатичните промени, възстановяването на екосистемите, по-чиста вода и премахване на гладуването.

  Повече от 90% от земеделските сортове са изчезнали от производителните площи за последните 100 години. Половината от породите домашни животни също са загубени. Всички 17 основни риболовни зони в света са с риболов над техните устойчиви граници. Различните местни системи за производство на храни са застрашени, включително свързаните с тях местни и традиционни знания. Загубата на разнообразните храни има и пряка връзка с болестите и рисковите фактори за здравето на хората, като диабет, затлъстяване и недохранване, сочи проучване на Комисията EAT-Lancet. В публикуваното от нея изследване става ясно, че наред с гладът днес бич за човечеството е и неправилното или непълноценно хранене. В Европа и Централна Азия 55% от населението е с наднормено тегло, а 20% от хората страдат от затлъстяване. Освен това се наблюдава тенденция за забавяне на растежа на децата, което също е свързано с лошите хранителни навици. Затова здравето - системите за здравословно хранене и биологично разнообразие имат пряка връзка, твърдят анализаторите.

  Връзките между биологичното разнообразие, екосистемите и осигуряването на ползи за човешкото здраве са силно залегнали и в настоящия Стратегически план за биологичното разнообразие 2011-2020. Те са основна тема на обща програма за устойчиво развитие.

  „Изключително тревожно е, че ежегодно от лицето на земята изчезват живи организми, а броят на тези, които все още съществуват намалява поголовно. И това трябва да свети като червена лампа на всеки, който приема Земята и храната си просто като даденост, а дори не се замисля докато изхвърля пластмасовата си чаша от кафе, или лъжичката за еднократна употреба  на улицата или в гората. Случва се така, че някои хора почистват къщата си, а изхвърлят боклука си, в който винаги има и обилно количество пластмаса, на някой черен път. Оттам пластмасите- те са неразградими с десетилетия, попадат в природата-водата, в животните, а в крайна сметка, усвоени от тях се връщат отново при хората, но вече в организма ни. “, казва природозащитникът Стойчо Стоев. Пластмасата е огромен проблем за биоразнообразието, засегнати са всички морски обитатели -от костенурки, през големите бозайници до морските птици. Не са пощадени и сладководните обитатели, припомня той и разказва за ужасяващите кадри, над които е плакал, докато е разглеждал за нанесени безвъзвратни щети на природата от човека. Като този със скелет на албатрос, открит на малък тихоокеански остров, хранен от родителите си с пластмаса. Когато птицата е открита, в храносмилателната й система все още имало следи от парчетата пластмаса.

  Как се случва това става нагледно в изследването на един от анализаторите на проблема - Денис Хардести от Австралийската федерална научна агенция. Тя посочва, че проблемът с пластмасата в океаните придобива все по-големи мащаби с увеличаващото се производство на материала. „Птиците бъркат пластмасовите частици с хайвер от риба и “смятат, че приемат истинска храна, но всъщност получават пластмасова храна”, изтъква Хардести. Тя отбелязва, че освен малки пластмасови парчета, е виждала в корема на птици и много по-големи предмети, като цяла светеща пръчица и три балона в корема на един късоопашат средиземноморски буревестник, например. „Виждала съм всичко - от запалки до капачки от бутилки и умалени модели на автомобили”, подчертава изследователката. И е категорична за негативната тенденция.

  През 2050 г. 99% от морските птици ще имат пластмаса в тялото си, предвижда компютърният модел на Хардести, разработен за проучването й, в който тя съчетава компютърни симулации на местоположението на боклуците и на птиците.

  Замърсяването на планетата с отпадъци не е нов проблем, но усилията за справянето с него изглежда не дават достатъчно добри резултати, след като преди време световните медии гръмнаха и с новината, че боклукът, изхвърлян от човекът е стигнал дори до най-дълбоката точка на земната повърхност - Марианската падина-на 11 км. под морското равнище.

  Не само морските и водните обитатели страдат от замърсяването и нехайството на човека. Стойчо Стойчев подчертава, че изключително са тревожни данните и за насекомите, които са много важна група в хранителната верига. Те са източник на енергия за други организми-за много птици, земноводни, прилепи и влечуги, но освен това са и важни за опрашването на растенията. Природозащитникът припомня изводите от наблюденията на учени от Германия, които показват,че летящите насекоми са намалели с повече от 75% за почти 30 години в тяхната държава. Засега учените все още нямат точен отговор за причините. Според Стойчо Стойчев обаче основната причина за намаляването на насекомите е използването на хербициди за обработка на растенията. „Това, което се случи в България само преди седмици с измирането на пчелите в следствие на растителната отрова, е показателен пример за човешкото безхаберие“, категоричен е природозащитникът.

  Международният ден на биологичното разнообразие е обявен, за да се повиши обществената осведоменост, ангажираност и подкрепа. На този ден 196 международни общности и държави, членки на Конвенцията за биологично разнообразие ще се обърнат с призив за ежедневни усилия за съхранение на биологичното разнообразие и неговото устойчиво използване, за справедливо и безпристрастно разпределение на ползите от употребата на генетичните ресурси, с акцент на това как биоразнообразието би могло да е в подкрепа на поминъка на хората.

  Периодът на разпад на различните отпадъци, които човек изхвърля

  * хранителни отпадъци – около месец

  * продукти от жизнената дейност – около 10-15 дни

  * вестници – от 1 месец до цял сезон

  * картон – 3-4 месеца

  * хартия – най-разпространената хартия за ксерокс се разлага за 2 години

  * строителни материали – до 10 години

  * желязна арматура – между 11 и 13 години

  * консервни кутии – 10 години

  * стари обувки – 10 години

  * тухли и бетон – 100 години

  * автомобилни акумулатори – 100 години

  * фолио и станиол – 100 години

  * батерии – 110 години

  * автомобилни гуми – между 120 и 140 години

  * пластмаса и пластмасови бутилки – най-малко 180-200 години

  * алуминиеви кенове – това е най-опасният боклук, защото един кен се разлага за 500 години

  * стъкло – 1000 години

  * кора от портокал – 1/2 до 2 години

  * салфетка - 3 месеца

  * кибрит - 6 месеца

  * запалка – 100-200 години

  * фас от цигара - 1-2 години

  * дъвка - 5 години

  * найлонов плик - 20-100 години

  * детска пелена за еднократна употреба – 500 години

  * гумена подметка – 50-80 години

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Th
   the dark side of the moon
   3 0
   21:17, 22 май 2019
   Най-ценното, което губите е акълът си. Вече три десетилетия живеете като цигaни.
  • 2
   Ло
   лошо
   0 0
   14:16, 26 май 2019
   глупави човеци сме еей

  Хороскоп за 18.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
  18.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
  18.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
  18.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
  18.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
  18.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  18.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
  18.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
  18.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
  18.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
  18.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
  18.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
  18.09.2019
  Последни новини