Борисов: Газопроводите на Балканите вече формират Балкански поток

Изображение 1 от 6

    Газопроводите на Балканите вече формират Балкански поток. Към тях се присъединява и интерконекторната връзка Комотини-Стара Загора, както и т.нар.Турски поток. Балканските страни не трябва да се делим.  Тези газопроводи са нашите нови магистрали.

    Това заяви пред гръцкия си колега Алексис Ципрас българският премиер Бойко Борисов по време на първата копка на интерконекторната връзка между Гърция и България, която се състоя на няколко километра северно от ГКПП „Маказа –Нимфея”.

      Министър –председателят на България се обърна към зам.-американският посланик  Джъстин Фридман, като подчерта, че е спазил обещанието си да диверсефицира доставките на газ за страната.

       Борисов посочи, че България е работила тихо без шум и е договорила 1,2 мрлд.кб.м.газ годишно от Азербайджан. Още  18 млрд кб.м. се очакват да идват през Турция.

      Борисов подчерта, че страната ни ще купува газ, според цената. Ще се взема тази с най-изгодната стойност. В момента САЩ ни предлагат втечнен газ с 10% по ниска цена и с него ще се зарежда газохранилището в Чирен. Той ще ползва през зимата, а сега ще има и доставки от Русия.

      За единен Балкански енергиен възел се обяви и министър председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той припомни,че Гърция, България, Румъния и Сърбия работят за сигурността на региона , част от която е диверсефикацията на енергийните доставки. Интерконекторната връзка Комотини-Стара Загора е част от мрежата от енергийни връзки на Балканите. Тя е част от политиката на енергийна сигурност на ЕС. В нея се вписва и Турски поток, подчерта Ципрас.

      Първият вицепремиер на Азербайджан Якуб Яюбов посочи, че страната му се включва в Южния газов коридор, който е изключително важен проект за европейската сигурност. 42 % от стокообмена на страната ни е с ЕС. Основните инвеститори у нас са от Европейския съюз, каза още Яюбов.

      Теодора Георгиева от проектната компания реализираща интерконекторната връзка-ICGB,  подчерта, че финансирането е осигурено по оперативна програма на Европейския съюз.Българският принос ще бъде половин милиард лева. Тръбата ще се захранва от газ идващ от Азербайджан,  от строящ се терминал за втечнен газ от САЩ, Израел,Кипър ,Катар, който се изгражда при Александруполис.

    Отец Николай от храма „Св.Йоан Предтеча” в Кърджали отслужи молебен за успех на начинанието.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Гр
      гражданин на Кърджали
      0 0
      16:14, 22 май 2019
      не мога да проумея какво прави хасан азис там и то на първа линия на трибуната.зад него министри и по важни по протокол персони. нахален да е най-отпред до властимащите. кмет домакин е този на кирково,респ.той от кметовете следва да на неговото место. докога кмет.докога няма да му "гостува" КОМПИ-т.Говорят се легенди за него т.е. за далаверите му както в България така и в тусията. А тази с зам.кмета.кой будала ще си представи че той е сам в гепенето без да отдели от далаверата и за началника му - хасан.
      Държавата къде е. А избори и евентуални коалиции.тоест само нареждане на тукурджуми.
    • 2
      На
      НАБЛЮДАТЕЛ
      0 0
      08:23, 23 май 2019
      Защо ги няма други кметове например на хасково димитровград и още и още.какъв го търси навсякъде хасан азис.евтин пиар. Плюят по борисов а му лиже подметките навсякъде.какво лицемерие.каква гадост
    • 3
      Това с хъбчетата потоците диверсификациите е прекалено стара Бойкова плоча и сега пак предизборно я ВЪРТИ По добре да иде да играе МАЧЛЕ с Ципрас
    Последни новини