Ардино с рекламен филм на ЕДЕН дестинациите в България

Екип на ЕДЕН дестинации по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България” започна да реализира рекламен филм за община Ардино. Ардино ще стане част от европейската ЕДЕН мрежа. EDEN (EuropeanDestinations of Excellence - Най-добри европейски дестинации) е проект, който популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Министерството на туризма е бенефициент по проекта. С реализацията му се цели да се привлече вниманието и да се промотират нововъзникващи български туристически дестинации като се популяризират не толкова известни, но притежаващи туристически потенциал места.

Ардино е планинска община, разположена на границата между Източните и Западните Родопи. Тя притежава висок природен потенциал, богата на култура история, наличие на природни феномени и забележителности и благоприятни климатични условия за отдих.

В района са изградени множество екопътеки до забележителни природни, исторически и архитектурни обекти. Дестинацията предлага голямо разнообразие от културни забележителности като Дяволския мост на река Арда, тракийското светилище "Орлови скали", Старата барутчийница, Историческия музей - Ардино, крепостта "Калето", крепостта "Кривус" край с. Башево, връх "Алада", язовирите "Кърджали" и "Боровица", природният феномен "Хладилника", находища на "Родопски силивряк" в с. Дядовци и с. Любино и др.

Основна атракция, с най-голям туристопоток на територията на община Ардино е Дяволският мост над река Арда, който е най-големият и най-величествен мост в Родопите, емблема на община Ардино и едно от чудесата на средновековното строително изкуство на Балканите – заради изумителната му архитектурна елегантност, но също и като инженерно-техническо постижение. Той е една от архитектурни конструкции в България, датиращи от ранния XVI век, запазени целостта си досега. Пейзажът и местността са наистина несравними като гледка. Мостът е разположен в красив тесен пролом, свързвайки източния и западния бряг по средното течение на река Арда, която тук образува каньон с големи меандри.

В Ардино се намира единствената естествена брезова гора в Родопите - местността „Белите брези”. Лечебните свойства на чистия въздух в местността са всеизвестни и безспорни не само в пределите на България, но и по света. Туристическият комплекс "Белите брези" оказва благоприятно влияние за лекуване на белодробни и алергични заболявания. Смята се, че заради кристално чистия въздух тук могат да бъдат извършени хирургически операции дори и на открито.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини