Отлично представяне на Момчил Димов на национален конкурс за есе

“… - Запомни от мен, момче. Към родината и любовта не трябва да се отнасяш като към обикновен дълг или задължение. Към тях поглеждай като към най-скъпото! Те са единствените важни неща. Ще гладуваш, ще мразуваш, но обичаш ли, ще стискаш зъби и ще се бориш за името, за паметта им…

Думите му дълго време кънтяха в ума ми… След време осъзнах смисъла им. Вече съм възрастен, но помня, сякаш бе вчера.

Днес съм на същото място, 30 години след срещата ни. Държа в ръцете си стъкълце, а думите на този забравен герой на България - в ума си.

Помним ли историята си? Ще я предадем ли на децата си?”

Така завършва есето на Момчил Димов от СУ „Отец Паисий“, отличено в конкурс, посветен на 140-ата годишнина от създаването на Българския флот и организиран от Варненския военноморския музей и командването на Военноморските сили. В инициативата участваха ученици от цяла България от 8 до 12 клас, които представиха своите възгледи в три теми: Флотоводци и герои в българската военноморска история; Бойната слава на флота; Флотът и предизвикателствата на съвременния свят.

Само трима участници са отлично представили се и нашият ученик – Момчил Димов от XI Б клас на СУ „Отец Паисий“ – е сред тях. За есето си, посветено на Сава Иванов(български офицер, контраадмирал (генерал-майор) и масон, член на ложата „Черноморски приятели“), единадесетокласникът е удостоен с грамота и предметна награда. Отличилите се ще имат възможността да посетят боен кораб на ВМС, а специалната награда – ваучер за ветроходен курс по основи на яхтинга, е предоставена от Ветроходна академия „КорКароли“.

Поздравяваме Момчил и неговия ръководител – г-н Кирил Гогов – за поредното постижение! Пожелаваме им нови попътни светли ветрове и красиви пристанища в света на историята!

Честита награда!

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини