15 °C

Дипломат: Турският инвеститор ползва облаги в България, не може да изисква владеенето на турски език

Не може един инвеститор да налага своя език в производството. Това заяви дипломатът Стоян Сталев, по повод думите на турския посланик в България Хасан Улусой, който при откриване на инвеститорски проект в Кърджали поиска в българските училища да се изучава по-интензивно турски език. Сталев бе посланик в Анкара от 1995 до 2005 г.

Естеството на работа (в турския завод в Кърджали – б.р.) не е такова, че да изисква владеенето на турски език, каза Сталев.

Запитан дали местното население в смесените райони е под дискриминация от инвеститорите – ако не знаеш турски, нямаш работа в завода, Сталев каза, че е много важно инвеститорът да създава климат, който да задава равни възможности. Той ползва благата на българското право, ниските данъци, трябва да се съобразява и с равно третиране на кандидатите за работа, заяви дипломатът.

Той даде пример с IT сектора, където се предпочитат кадри с добра чуждоезикова подготовка, но това не е поставяно като условие от дипломатите.

На въпрос: „Работа ли е на посланика да дава съвети на българската държава кой език да се изучава в училище по-интензивно“, Сталев отговори дипломатично: „Мисля, че изказването е в тона на срещата, която е инвестиционна. Посланикът не препоръчва задължително преподаване на турски език. Разбира се не е много уместно."

Сталев бе категоричен, че нито един друг посланик не е поставял езикови изисквания. „Надали в Истанбул се говори немски език в заводите на Мерцедес“, каза дипломатът.

Той не би нарекъл провокация изказването на турския посланик, но призна, че малко излиза от рамките на добрия тон. Трябва да е ясно, че инвеститорите трябва да се съобразяват с правилата на местната държава. „Чуждото предприятие не е представител на чужда държава – там се прилагат българските закони“, припомни дипломатът.

Повечето турски инвеститори са в смесени райони. Там инвеститорът трябва да е наясно да не създава дискриминация. Инвеститорът трябва да внимава и да не създава предпоставки за подозрения, че предпочита едни работници пред други.

На въпрос дали е равностойно привикването на посланика ни във Външно министерство, Сталев каза, че думите на Улусой не са опит за намеса във вътрешните работи на България, но не са подходящи.

Припомняме, на 28 март 2019 г. външният министър на Турция Мавлют Чавушоглу призна, че Турция се намесила в промените в Българския Закон за вероизповеданията, така че да се опростят дългогодишните задължения на Главното мюфтийство, което получава високи наеми от имоти.

Тъй като за по-малко от два месеца това е второ подобно изказване, Сталев заяви, че обяснение за поведението на Турция винаги има. Тя почти никога не се извинява, но и не изразява благодарност към партньорите си.

Всеки се опитва да се меси, доколкото му се позволява. Това е и в международните отношения и на други държави, по думите на Сталев. Религията според него е свързващото звено между Турция и българските граждани от мюсюлмански семейства.

Припомняме, по повод изказването на турския посланик в България президентът Румен Радев заяви: „Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство – за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си – трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно“.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще бъде търсено обяснение от турския посланик дали е имал предвид задължително изучаване на турски език. В понеделник дипломатът ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснение за думите си.

На думите на посланик Улусой реагираха Ангел Джамбазки от ВМРО и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини