12 °C

Дипломат: Турският инвеститор ползва облаги в България, не може да изисква владеенето на турски език

Не може един инвеститор да налага своя език в производството. Това заяви дипломатът Стоян Сталев, по повод думите на турския посланик в България Хасан Улусой, който при откриване на инвеститорски проект в Кърджали поиска в българските училища да се изучава по-интензивно турски език. Сталев бе посланик в Анкара от 1995 до 2005 г.

Естеството на работа (в турския завод в Кърджали – б.р.) не е такова, че да изисква владеенето на турски език, каза Сталев.

Запитан дали местното население в смесените райони е под дискриминация от инвеститорите – ако не знаеш турски, нямаш работа в завода, Сталев каза, че е много важно инвеститорът да създава климат, който да задава равни възможности. Той ползва благата на българското право, ниските данъци, трябва да се съобразява и с равно третиране на кандидатите за работа, заяви дипломатът.

Той даде пример с IT сектора, където се предпочитат кадри с добра чуждоезикова подготовка, но това не е поставяно като условие от дипломатите.

На въпрос: „Работа ли е на посланика да дава съвети на българската държава кой език да се изучава в училище по-интензивно“, Сталев отговори дипломатично: „Мисля, че изказването е в тона на срещата, която е инвестиционна. Посланикът не препоръчва задължително преподаване на турски език. Разбира се не е много уместно."

Сталев бе категоричен, че нито един друг посланик не е поставял езикови изисквания. „Надали в Истанбул се говори немски език в заводите на Мерцедес“, каза дипломатът.

Той не би нарекъл провокация изказването на турския посланик, но призна, че малко излиза от рамките на добрия тон. Трябва да е ясно, че инвеститорите трябва да се съобразяват с правилата на местната държава. „Чуждото предприятие не е представител на чужда държава – там се прилагат българските закони“, припомни дипломатът.

Повечето турски инвеститори са в смесени райони. Там инвеститорът трябва да е наясно да не създава дискриминация. Инвеститорът трябва да внимава и да не създава предпоставки за подозрения, че предпочита едни работници пред други.

На въпрос дали е равностойно привикването на посланика ни във Външно министерство, Сталев каза, че думите на Улусой не са опит за намеса във вътрешните работи на България, но не са подходящи.

Припомняме, на 28 март 2019 г. външният министър на Турция Мавлют Чавушоглу призна, че Турция се намесила в промените в Българския Закон за вероизповеданията, така че да се опростят дългогодишните задължения на Главното мюфтийство, което получава високи наеми от имоти.

Тъй като за по-малко от два месеца това е второ подобно изказване, Сталев заяви, че обяснение за поведението на Турция винаги има. Тя почти никога не се извинява, но и не изразява благодарност към партньорите си.

Всеки се опитва да се меси, доколкото му се позволява. Това е и в международните отношения и на други държави, по думите на Сталев. Религията според него е свързващото звено между Турция и българските граждани от мюсюлмански семейства.

Припомняме, по повод изказването на турския посланик в България президентът Румен Радев заяви: „Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство – за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си – трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно“.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще бъде търсено обяснение от турския посланик дали е имал предвид задължително изучаване на турски език. В понеделник дипломатът ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснение за думите си.

На думите на посланик Улусой реагираха Ангел Джамбазки от ВМРО и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини