22 °C

Румен Радев призова ЦИК да бъде намален броят на недействителните бюлетини.

Президентът Румен Радев призова ЦИК да направи така, че да бъде намален високия брой на недействителните бюлетини. За това апелира той на втора поредна среща с ръководството на комисията във връзка с евровота, предаде Канал 3.

"Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните бюлетини, защото не само създават съмнение в изборния процес, но реално променят вота на българския избирател", коментира Румен Радев.

"Да намалим броя на недействителни бюлетини, особено такива, произвеждани в някои СИК, да стигнем едно средноевропейско ниво на нивото им", добави държавният глава.

Той обърна внимание и на сигурността и разяснителната кампания, както и на новия момент в тези избори - машинното гласуване и защитата на машинния вот, което е важно, защото благодарение на него няма как да бъде подменен вотът на хората.

Радев благодари за създадената до момента от ЦИК организация по подготовката на изборите и за въвеждането, успешно до момента, според него, машинно гласуване.

"Всички знаем, че честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна, а това изисква защита на личните данни, гарантиране на изборните права на сънародниците зад граница, създаване на добра среда за наблюдателите и контрол, особено при броенето и оформянето на протоколите и обобщаването на резултатите", коментира на срещата президентът.

"Новата задача е защитата на машинния вот - софтуерна, хардуерна и физическа, и разбира се, контролът и навременната реакция по сигнали", подчерта още Румен Радев.

"Надявам се тези избори наистина да бъдат показателни, прозрачни, честни и да покажем, разбира се, с вашата водеща роля, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си", заяви президентът.

На евровота ще има 3000 машини, чието разположение в цялата страна е избрано на случаен принцип, обясни председателят на ЦИК Стефка Стоева. Те ще бъдат инсталирани и в големите градове, и в малки населени места и в най-отдалечените селища, обясни на президента шефката на комисията.

"Въпросът с тяхната сигурност е най-основният, който вълнува обществото", посочи още Стоева, като доплни, че на срещата с органите на реда, МВР, ДАНС и МС са получили уверението, че всички необходими мерки за охраната им и сигурността на вота ще бъдат взети. Днес е последният срок, в който машините за гласуване трябва да бъдат доставени в страната, каза още тя.


Източник: http://kanal3.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини