Румен Радев призова ЦИК да бъде намален броят на недействителните бюлетини.

Президентът Румен Радев призова ЦИК да направи така, че да бъде намален високия брой на недействителните бюлетини. За това апелира той на втора поредна среща с ръководството на комисията във връзка с евровота, предаде Канал 3.

"Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните бюлетини, защото не само създават съмнение в изборния процес, но реално променят вота на българския избирател", коментира Румен Радев.

"Да намалим броя на недействителни бюлетини, особено такива, произвеждани в някои СИК, да стигнем едно средноевропейско ниво на нивото им", добави държавният глава.

Той обърна внимание и на сигурността и разяснителната кампания, както и на новия момент в тези избори - машинното гласуване и защитата на машинния вот, което е важно, защото благодарение на него няма как да бъде подменен вотът на хората.

Радев благодари за създадената до момента от ЦИК организация по подготовката на изборите и за въвеждането, успешно до момента, според него, машинно гласуване.

"Всички знаем, че честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна, а това изисква защита на личните данни, гарантиране на изборните права на сънародниците зад граница, създаване на добра среда за наблюдателите и контрол, особено при броенето и оформянето на протоколите и обобщаването на резултатите", коментира на срещата президентът.

"Новата задача е защитата на машинния вот - софтуерна, хардуерна и физическа, и разбира се, контролът и навременната реакция по сигнали", подчерта още Румен Радев.

"Надявам се тези избори наистина да бъдат показателни, прозрачни, честни и да покажем, разбира се, с вашата водеща роля, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си", заяви президентът.

На евровота ще има 3000 машини, чието разположение в цялата страна е избрано на случаен принцип, обясни председателят на ЦИК Стефка Стоева. Те ще бъдат инсталирани и в големите градове, и в малки населени места и в най-отдалечените селища, обясни на президента шефката на комисията.

"Въпросът с тяхната сигурност е най-основният, който вълнува обществото", посочи още Стоева, като доплни, че на срещата с органите на реда, МВР, ДАНС и МС са получили уверението, че всички необходими мерки за охраната им и сигурността на вота ще бъдат взети. Днес е последният срок, в който машините за гласуване трябва да бъдат доставени в страната, каза още тя.

Източник: http://kanal3.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини