Обвинение за четирима за трафик на фиктивни булки за индийци и пакистанци

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четири лица за участие в организирана престъпна група за трафик на жени в страни от Западна Европа и Кипър за сключване на фиктивни бракове с индийци и пакистанци. Крайната цел е била „съпрузите“ по незаконен начин да получат законно пребиваване в страните от Европейския съюз.

Участниците в групата, сред които индийски гражданин с постоянен адрес в София и трима българи, са задържани на 8 май при операция на Главна дирекция „Гранична полиция“, СДВР и Специализираната прокуратура в столицата. Според събраните до момента доказателства групата е действала от юни 2015 г.

Участниците набирали жени, предимно от ромски произход, които били подмамвани с добро заплащане (не всички от тях получили обещаваното им възнаграждение). Жените били транспортирани предимно в Белгия, Австрия, Дания и Кипър, където били принудително държани, докато се съгласят да сключат гражденски брак там или в България с непознати чужденци (престъпление по чл.159а, ал.2, т.6 от НК).

Впоследствие „младоженците“ се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване в тях на основание на гражданския брак с лице от Европейския съюз. Жените били принуждавани от участниците в групата да съдействат пред съответните миграционни власти за получаване на желания статут от чужденците. На четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини