На първо четене: Правото на неизбежна отбрана ще важи при всяко незаконно влизане в имот

На първо четене депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат либерализирането на дефиницията за "неизбежна отбрана".

Според текстовете причиняването на смърт или телесна повреда няма да се преследва, ако: е извършено противозаконно влизане в жилището на отбраняващия се; нападението е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или през нощта; нападението е насочено срещу "живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се".

Текстовете бяха приети единодушно на първо четене от присъстващите днес 106 народни представители. Депутатите от БСП продължават със своя парламентарен бойкот, а народните представители от ДПС избраха да отсъстват заради началото на Рамадан.

Предложението бе инициирано от малкия партньор в управляващата коалиция "Обединени патриоти" вследствие на миналогодишния казус в Пловдив, където лекар простреля смъртоносно мъж, докато той се опитвал да обере гаража му.

Според заместник-председателя на ПГ на Патриотите Искрен Веселинов, законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си. Сегашните правила повеляват отбраняващият се да не носи наказателна отговорност, само ако нападението срещу него е извършено чрез насилствено проникване или с взлом.

Някои представители на ГЕРБ изразиха колебания относно текстовете, които се очаква да претърпят прецизиране между първо и второ четене. Депутатите гласуваха срокът за предложения да е максималният възможен такъв - 3 седмици. Очаква се в този период да се даде по-ясна дефиниция на термина "неизбежна отбрана". 

Депутатите още приеха промени, които предвиждат по-тежки санкции за т.нар. маловажни кражби. Към момента за такива се считат кражби на стойност под две минимални заплати, като предложението е сумата да бъде намалена на една минимална заплата. В текстовете още се предлага да се увеличи глобата за подобна кражба, когато предметът е възстановен. Сегашният закон предвижда от 100 до 300 лв., а според приетото на първо четене предложение сумата ще бъде между 500 и 1000 лв. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хи
    хитлер
    3 0
    22:34, 8 май 2019
    Дано се приеме закона в този му вид че вече не се трае от обири и нападения от тъмнокожи. И не трябва да има сума за кражба и една стотинка да е трябва да се наказва строго.
  • 2
    На
    Нар
    1 0
    22:41, 8 май 2019
    Значи като влиза ще гледат да вземат нещо под минималната заплата.. Тоест около 500лв че да не ги накажат...
    А как стоят нещата с оръжието за лична самозащита? На дома или семейството..
Последни новини