11 °C

Разговорите на пилотите на изгорелия самолет на летище Шереметиево

Разговорите на пилотите на изгорелия самолет Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100) с диспечерите в московското летище Шереметиево бяха дешфрирани и публикувани от REN TV.

Командирът на самолета Денис Евдокимов казва на диспечерите, че мълния е ударила самолета, но оценя получените щети като сериозни, но не критични. "Искаме връщане. Загуба на радиокомуникация и самолетът гори в мълния", казва той.

Пилотът предава сигнал Pan-Pan на земята, което означава, че самолетът е изложен на риск, но не се изисква незабавна помощ. Той отбелязва, че има проблеми с радиокомуникациите и автоматичния контрол, но ситуацията се развива нормално. След известно време Евдокимов казва, че не е готов за кацане, и иска разрешение да направи втори кръг, за да заходи към пистата. Накрая пилотът решава да кацне не визуално, а по прибори.

Диспечерът пита Евдокимов как планира да кацне с отказала автоматика. В отговор обаче пилотът съобщава, че избира заход с ILS.
Т.е. планира да използва така наречената курсо-глисадна система, поддържана от автоматиката на SSJ 100 и от съответното оборудване на летище Шереметиево. Системата следи траекторията на кацането, като показва на пилота отклонението от желаната траектория във височина и план. Пилотът може само да коригира полета по показанията на циферблата.

След това аварийните служби поискали диспечерът да провери дали пилотът ще може сам да управлява след кацането. Те били информирани, че самолетът каца в редовен режим.

Но както вече съобщи "Комерсант", SSJ 100 удари бетона с явно завишени пътна и вертикална скорости, като по този начин предизвиква серия от "скокове" на самолета над пистата, наречена в авиацията прогресивни оскоци. В резултат на ударните претоварвания, които се получават, резервоарите за гориво се разрушават, тонове керосин се възпламеняват, като за миг превръщат цялата задна част на самолета в огнен ад.

По-рано бе съобщено, че съдейки по първите данни, получени от бордовите самописци, катастрофата може да е предизвикана от скок в напрежението, когато самолетът попада във фронт на гръмотевична буря, заедно с неоправдани действия на пилотите.

Самолетът SSJ-100 катастрофира на летище Шереметиево на 5 май малко след излитането. Пилотите на самолета, който изпълняваше полет от Москва до Мурманск, поискаха аварийно кацане. То протече тежко, самолетът се възпламени. Бяха убити 40 пътници и една стюард. Повечето от тях са загинали от отравяне с изгарелите газове. Оцеляха 37 души, включително четирима членове на екипажа.

Според командира на самолета и други членове на екипажа, лайнерът е бил ударен от мълния, след което автоматиката е отказала и са възникнали проблеми с комуникацията.

Според основните версии на разследването, инцидентът може да се дължи на недостатъчна квалификация на пилотите и наземния контрол, неблагоприятни метеорологични условия и неизправност на самолета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви радостни моменти и доволство от постигнатото, най-вече във финансовата сфера. Проявете повече енергичност и не се предавайте лесно. Ще получите подкрепа от хората около вас. От тях може да дойде интересно предложение за съвместно сътрудничество. Не пристъпвайте към проблемите със свито сърце, освободете мисълта си и ще успявате.
24 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Погрижете се за себе си днес, осигурете си онова, от което смятате, че имате нужда. С каквото и да се заловите днес, то ще ви донесе удовлетворение, така че не се отказвайте от нищо. Отношенията ви с околните са отлични и ще се радвате на споделени чувства. Тревогите ви свързани с отсъстващи близки са неоснователни.
24 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се заемете с реализацията на идея, с която очаквате да подобрите бюджета си. Това ще повиши отговорностите ви, но няма да съжалявате. Някой ще се опита да ви подведе, за това бъдете внимателни и не се доверявайте на хора, за които не съществуват духовни и морални ценности.
24 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Доверете се на онези, които са доказали лоялността си към вас, не бъдете прекалено мнителни. С хората, с които имате общи интереси ще планирате конкретни действия, позволяващи ви да разширите обхвата на дейността си. Вникнете в личен проблем и го решете веднъж за винаги, в противен случай той отново ще напомни за себе си
24 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Явно изразен късмет както в деловия, така и в личния ви живот. Най-изразително ще го почувствате във финансовите занимания и във всичко свързано със сметки. Денят е подходящ за тяхното уреждане във ваша полза. Не се колебайте а действайте акуратно. За някои, промяна на служебното място. Положителни емоции ще разнообразят любовния ви живот.
24 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настъпва нов период за вашия бизнес. Смели идеи, от които може само да спечелите. Проверете свободните средства, с които разполагате. Има голяма вероятност днес да ви се открие възможност за изгодна инвестиция. Ваши близки са ви подготвили приятна изненада за вечерта. Проявете чувство за хумор и не им се ядосвайте.
24 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Предприемате решителни стъпки в непозната за вас сфера на дейност и се налага да бъдете много предпазливи. Вслушайте се в съвета на ваши приятели и ще спечелите стратегическо предимство. Не подценявайте конкурентите си. Днес те са особено активни. Опитайте да предвидите действията им. Това би ви спестило много неприятности.
24 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще посветите от времето си на задача, чиито срок за приключване е днес. Може би в известна степен други, които търсят компанията ви ще се почувстват ощетени, но отговорностите ви са с предимство. Без усилия ще решите спорен въпрос, за някои свързан с финанси, за други с лични взаимоотношения.
24 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти, което може да се изтълкува погрешно от околните.
24 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обмислете добре действията си днес. Мнозина от вас планират начинания, за чието осъществяване се изисква доста сериозна работа. Изяснете напълно основните моменти в проекта си и едва тогава започвайте. Ако действате разумно най-вероятно няма да имате непредвидени пречки и ще успеете.
24 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Много от вас ще използват времето си, за да попълнят знанията, които им липсват. Други ще са заети с подготвителна работа във връзка със стартирането на нов проект. Във всички случаи заниманията ви ще са полезни и в голяма степен ще разкрият творческият ви потенциал.
24 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
24 окт 2019
Последни новини