Кърджали се побратими с Брюкселската Сен Жос, подписа се и споразумение за административни услуги

Изображение 1 от 2

    Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и кметът на община Сен Жос Тен Ноод г-н Емир Кър подписаха снощи на церемония в Брюксел, кралство Белгия, Договор за сътрудничество и побратимяване и Споразумение за предоставяне на административни услуги по електронен път. На подписването присъстваха посланикът на България в Брюксел и Люксембург  Н.Пр. Мая Добрева, евродепутатът Неджми Али, отец  Петър  Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед, част от екипа на инж. Хасан Азис, представител на Общинския съвет.

    Емир Кър приветства делегацията от Кърджали и посочи, че е бил силно впечатлен от посещението си там. Видял е добри европейски практики, които смята да приложи в Сен Жос Тен Ноод.С изключително силни впечатления бил от сътрудничеството на инж. Хасан Азис с представителите на религиозните общности - попа и мюфтията.Дни след завръщането си от България провел среща с религиозните лидери в Сен Жос Тен Ноод прилагайки в Брюксел „модела на Хасан Азис“. Емир Кър изрази задоволството, че сътрудничеството стартира с подписване на Споразумение за административни услуги, което е знак , че Договорът за побратимяване няма да е формален.

    Инж. Азис благодари за топлото посрещане и за интереса към община Кърджали.  „След 12 години членство в ЕС за нас е естествен процес побратимяването със столицата на Европа. Ние бяхме сигурни, че ще бъдем тук и че ще се побратимим. Защото столицата на Европа не е само Брюксел, столицата на Европа е там където живеят европейци- и Сен Жос, и София, и Кърджали. Кърджали е известен като столица на толерантността, град, в които кметът, попът и мюфтията се срещат и си пият заедно кафето. Кърджали задава модела на заедността и толерантността“, каза инж. Хасан Азис. Той посочи, че Кърджали има много побратимени общини, но за първи път се подписва освен Договор за побратимяване, и конкретно споразумение за работа. Целта е да се покаже модела на работа на местната власт в полза на хората, да се покаже, че европейските общини работят за своите граждани,  така че те да получават еднакви услуги независимо къде се намират в Европа.

    „Този Договор няма да е формален. Подписахме едно Споразумение за предоставяне на административни услуги по електронен път, чийто брой за сега е три, но числото им ще нараства“, каза инж. Азис.

    Посланик Мая Добрева, чийто корени са от Кърджали подчерта, че за първи път присъства на побратимяване на българска община с община от Белгия и приветства сключването на споразумението между нейната родна община и Сен Жос.

    Евродепутатът Неджми Али също приветства сключването на договора. Той каза, че двете страни имат много общо - и в двата региона живеят представители на много етноси. Изрази надежда, че побратимяването ще спомогне за развитието на мултикултурността , бизнес отношенията и това ще доведе и до обмен на добри практики. Той припомни, че преговорният процес е продължил над една година, но радостното е, че е направена първа обща стъпка напред – на базата на Виенската конвенция за издаване на многоезични извлечения от актовете за раждане, сключването на граждански брак и смърт, което ще спомогне за издаване на документи визирани в конвенцията, по електронен път. „Именно такава е ролята на общините, които да бъдат в полза на гражданите независимо къде се намират те в Европейския съюз“, подчерта Неджми Али.

    Отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед казаха, че се гордеят с толерантността в Кърджали. Духовниците посочиха, че когато се трудим и се молим заедно, на земята настъпва мир и изобилие, че няма какво да делим, че една от общите черти между християни и мюсюлмани е вярата в Бога.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини