Днес БЧК-Кърджали отбелязва 105 г.от създаването си

Всяка година на 8 май се отбелязва  Международния ден  на Червения кръст и Червения полумесец. В навечерието му, като част от Международното движение на ЧК и ЧП Областната организация на БЧК – Кърджали посреща своя празник,  отбелязвайки  и 105- тата годишнина от своето създаване.

На 31 август 1914 година на общоградско събрание , свикано по инициатива на полк. Иван Луков, тогава командир на 38-ми пехотен полк се учредява първия клон на Българско дружество Червен кръст на територията на Кърджалийски регион, състоящ се от 63-ма членове. В ръководството му влизат най-изтъкнатите личности в града ни по това време- полк. Иван  Луков,  Боян Бенов- директор на клона на БНБ, Кирил Ванков – околийски училищен инспектор, г-н Спахиев – мирови съдия,  д-р Михаил Кръстев, капитан Козарев, Параскева Ванкова – първата учителка в Кърджали и Колю Т. Калайджиев – собственик на първата книжарница „Прогрес“  в Кърджали.

Сто и пет години по-късно областната организация на БЧК  приспособява хуманитарните си действия към  предизвикателствата  на днешния ден, търсейки и развивайки партньорства с областната и общинските местни власти, РД „ПБЗН”, РЦ 112, РУО, РЗИ , РД за социално подпомагане, училища и институции, предоставящи социални услуги в областта.

             Под ръководството на Областния съвет на БЧК  в Кърджали работят две значими за общността специализирани институции – социалната услуга „Дом за стари хора“ и «Хоспис Червен кръст» ,  в които доброволци и служители  разширяват пакета от услуги, предоставяни на една от най-уязвимите групи в областта- хората от третата възраст, нашите родители, баби и дядовци.

Доброволният Екип 254 , показва вече 11-та  година устойчивост при ежегодното двукратно подпомагане на 110 възрастни социално уязвими наши граждани и семейства в риск успешно мобилизирайки ресурси от местни дарители. Доброволците на „Екип 254” на ОС на БЧК и младите доброволци от Кърджали, Момчилград , Крумовград , Джебел , Черноочене и Ардино са пример за всеотдайност и мотивираност  при подкрепата на нуждаещите се.

Курсовете по първа долекарска помощ за кандидат – водачи на МПС, които се провеждат от квалифицирани лектори на Областния съвет на БЧК – Кърджали, са  ефективни, качествени и напълно отговарят на европейските стандарти. През последната година се разширява кръга от професии, които получават знания и умения за оказване на първа долекарска помощ.

Чрез обучението  на спасители на басейни и море ОС на БЧК  дава възможност на младите хора да получат и професионална квалификация.

Във време на все по-често случващите се природни бедствия Областната организация на БЧК показва повишен капацитет за адекватна реакция при кризи  и способност за мобилизиране на хуманитарна подкрепа за пострадалите. Изградени са Доброволен Екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи и Младежки авариен екип, които непрекъснато се обучават и разширяват  възможностите на БЧК да изпълнява спомагателната си роля  като партньор на държавната и местните власти при справяне с бедствия.

Областната ни младежка организация има свое разпознаваемо в страната лице, което утвърждава и обогатява с всяка изминала година - тя привлича, обучава и ефективно използва доброволци, които успешно се справят със задачата да закрилят здравето и живота на младите хора,  да изискват уважение към личността без дискриминация и да търсят партньорства с представители на  областни младежки организации и институции за да помагат на деца и свои връстници, нуждаещи се от подкрепа.

            Вече стана традиции областното честване на Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец да се отбелязва при домакинството на някоя от седемте общински организации на БЧК в областта. Тази година домакини са членовете и доброволците на Джебелската общинска организация. Клубът на БМЧК „ Да имаш голямо сърце не тежи“ към ПГ „Руска Пеева“ се превърна в знаков за организацията ни със своята иновативна и разнообразна социално-помощна дейност и заслужено бе отличен с Годишна награда от националното събрание на БМЧК през март 2019 година.

            8-ми май е и повод да отдадем дължимото на днешните доброволци, служители и симпатизанти  на Червения кръст, които приемат работата си в организацията  като своя мисия.

Честит празник на всички доброволци, съмишленици и партньори!                                                                                       

ОС на БЧК - Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини