Проф.д-р Тодор Черкезов:Повече от 150 г.Чевеният кръст е в служба на хората

Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец се отбелязва на 8 май, рождения ден на неговия основател Анри Дюнан – швейцарски предприемач, хуманист и филантроп.

Повече от 150 години чрез хуманните си действия Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец се ангажира да предоставя нужните, навременни хуманитарни помощи на уязвимите общности– по време на конфликти, природни бедствия и кризи. Милиони доброволци и стотици служители на Червения кръст и Червения полумесец от 190 държави по света достигат до повече от 160 милиона души годишно, като им предоставят различен и иновативен набор от услуги. Но подходът е универсален, ръководен винаги от нашите фундаментални принципи: хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Всяка година на тази дата дружествата на Червения кръст и Червения полумесец организират дейности, с които да подчертаят уникалната роля на Движението в съответните страни.

Като част от Международното червенокръстко движение  заедно със своите доброволци, членове и служители, Областната организация на БЧК – Кърджали  също ще отпразнува този ден при домакинството на Общинската организация на БЧК – Джебел . Важно е да отбележим, че празникът ще е двоен, защото тази година Кърджалийската червенокръстка организация отбелязва и 105-тата годишнина от своето учредяване.

По този повод ще бъде организирано едно по-различно и цветно събитие на площада в Джебел  с активното партньорство на обществеността и финансова подкрепа на Община Джебел.

Доброволци , дарители , симпатизанти на БЧК и гражданите на Джебел ще имат възможност да участват в акция за безвъзмездно кръводаряване в реамобила на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски“ , да  се насладят на изпълненията на малчуганите от двете детски градини на Джебел, които първи ще получат Помагалото по първа помощ „ Учим се да помагаме- мама, татко и аз“, издадено от Областния съвет на БЧК в навечерието на 8- ми май.

 Награждаването на  доброволци с отличия на НС на БЧК и изпълненията на самодейни фолклорни състави от Джебел и Припек ще превърнат Деня на Червения кръст и Червения полумесец в общоградски празник.

Честит да бъде празника на всички симпатизанти, членове и доброволци на най-голямата неправителствена организация  от Област Кърджали !  Бъдете здрави и усмихнати, съхранявайте духа на Доброто и  го предавайте все така всеотдайно на хората около вас!

Проф. д-р Тодор Черкезов- д.м.

Председател на Областната организация на БЧК - Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини