11 °C

Химикали в слънцезащитните продукти влизат в кръвта. Ето какво означава това

Когато хората използват слънцезащитни продукти, химикалите в тях се абсорбират в кръвния поток, а ефектите върху здравето все още не са известни, съобщава ново правителствено проучване на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA)

Проучването, проведено от изследователи от агенцията, установява, че химикалите в слънцезащитните средства се абсорбират в кръвта доста бързо и достигат достатъчно високи нива, за да се проведат още тестове на безопасността на веществата.

Проучването е малко, то включвало само две дузини хора. Но то е едно от първите, които точно изследват нивата на химикали от слънцезащитните продукти в кръвта на хората, когато продуктите се използват според указанията и е едно от първите, които проучват колко дълго химикалите остават в кръвта.

Въпреки това, учените не знаят дали тези химикали носят рискове за здравето при нивата, наблюдавани в проучването.

Важно е, че констатациите, публикувани (на 6 май) в JAMA, не означават, че хората трябва да престанат да използват слънцезащитен крем, особено като се имат предвид много сериозните и добре познати рискове от стоенето на слънце.

"[Хората] абсолютно трябва да използват слънцезащитни продукти" и да следват препоръките да се предпазят от слънцето, казва д-р Канаде Шинкай, дерматолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско, съавтор на редакционната статия, придружаваща изследването. "Определено знаем, че слънцето може да причини рак на кожата и меланом."

Но констатациите подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания на потенциалните последици за здравето от тези химикали. "Притеснително е, че ние просто не знаем какво означават данните за абсорбцирането им в кръвта", казва Шинкай за LiveScience.

Въпреки че слънцезащитните продукти са широко използвани, има изненадващо малко проучвания за безопасността и ефективността на много от химикалите, които обикновено се срещат в тях.

В новото изследване 24 здрави възрастни доброволци са нанасяли слънцезащитен крем върху кожата си четири пъти на ден в продължение на четири дни. Участниците били разделени в четири групи, всяка от които получила различна форма слънцезащитен продукт - лосион, крем или един от два различни слънцезащитни спрея.

Изследователите използвали препоръчителното количество слънцезащитни продукти - 2 милиграма слънцезащитен крем на квадратен сантиметър  от кожата, върху до 75% от тялото на всеки участник.

Участниците останали в лабораторията до седем дни и всъщност не били изложени на слънчева светлина. Всеки от тях дал по 30 кръвни проби, взети по време на престоя им.

учените изследвали кръвните нива на четири обичайни слънцезащитни съставки: авобензон, оксибензон, октокрилен и ембатула. Те искали да видят дали концентрацията на тези химикали в кръвта е надвишила 0,5 нанограма на милилитър, праг, определен от FDA през 2016 г. Агенцията казва, че всяко лекарство, което се абсорбира в кръвта при нива, които надвишават този праг, трябва да преминат през допълнителни изследвания за безопасност.

Резултатите показват, че само след един ден прилагане на слънцезащитно средство, всичките четири химикали са открити в кръвта на хората на нива, надвишаващи прага.

Нещо повече, кръвните нива на тези химикали се увеличават през следващите дни, когато слънцезащитният крем е бил нанесен отново, което предполага, че химикалите могат да се натрупват в кръвта с течение на времето.

Проучвания за безопасност
Шинкайi, който не е участвал в новото изследване, подчертава, че новите открития не означават, че химическите слънцезащитни продукти са опасни. Но резултатите показват, че тези съставки ще трябва да преминат през същите тестове за безопасност, като другите "системни" лекарства (такива, които влизат в кръвта), казва тя. Такива проучвания ще разгледат дали експозицията на тези химикали в кръвта е свързана с евентуални рискове или ефекти от рак върху репродуктивната система.

Изследователите отбелязват, че тяхното проучване е проведено на закрито, без излагане на слънчева светлина или топлина - фактори, които биха могли да повлияят на това колко добре се поглъщат слънцезащитните химикали в кръвта. Освен това ще са необходими допълнителни проучвания, за да се провери дали нивата на абсорбиране в кръвта варират в зависимост от определени фактори, като типа на кожата на лицето, възрастта и колко слънцезащитни продукти се прилагат.

През февруари FDA предложи нови правила, насочени към подобряване на безопасността на слънцезащитните продукти и поиска слънцезащитната индустрия за допълнителни доказателства за безопасността на 12 масови слънцезащитни съставки. На теория, ако производителите не представят тези данни до ноември, всички слънцезащитни продукти, които съдържат тези 12 химикали, могат да бъдат изтеглени от пазара, каза Шинкай. Тя очаква производителите да поискат удължаване на този срок, което може да им бъде дадено, ако докажат, че са поели ангажимент за провеждане на проучвания за безопасността.

Междувременно, ако хората се притесняват, те трябва да знаят, че някои слънцезащитни съставки не се отделят в кръвта и като цяло са признати за безопасни. Това са цинковият оксид и титановият диоксид - съставки в така наречените минерални слънцезащитни продукти. Такива продукти работят, като покриват кожата и отразяват светлината, вместо да абсорбират светлината, както правят химическите слънцезащитни продукти, казва Шинкай.

Важно е да се отбележи, че използването на слънцезащитни продукти е само един от начините, по които хората се защитават от слънцето. Другите методи са търсене на сянка и носене на защитно облекло, шапки и слънчеви очила, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
26 фев 2020
Последни новини