Гергьовден и Хъдърлез отбелязаха в Кирково

Гергьовден и Хъдърлез отбелязаха на площада в Кирково местни жители и гости на общината. Празничната програма бе подарък за кирковчани от Общинска администрация. 
„Днес 6 май е официален празник в нашия календар. Това е денят на храбростта и празник на Българската армия. Денят на овчарите и стадата, на плодородието. Днес е Гергьовден или както ние го наричаме още Хъдърлез. 6 май е празник, който бележи началото на плодородието и новата стопанска година. То е един от най-тачените празници за християни и мюсюлмани. На този ден се почита паметта на св. Георги Победоносец. Сред мюсюлманското население в страната ни денят се нарича хъдърлез и е свързан с легендата за двамата братя Хъдър и Илияз – покровители на хората, животните и плодородието“ , отбеляза в приветственото си слово кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. 
Фолклорни групи от различни училища и читалища изнесоха музикални програми на сцената в центъра на Кирково. Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев представи свои мелодии, извиха се кръшни хора.   

https://www.youtube.com/watch?v=jYLmae8yfxI   
Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини