20 интересни факта за папа Франциск

Папа Франциск ще направи своето първо посещение в България между 5 и 7 май. По този повод решихме да ви запознаем с 20 интересни факти относно главата на Римокатолическата църква.

1. Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес, Аржентина. Той е едно от общо пет деца на италиански емигранти, като баща му се е грижил за влакови релси.

2. Баща му, Марио Хорхе, пристига в Аржентина от региона Пиемонт в Италия.

3. Той говори италиански, немски и испански перфектно, както и английски, френски и португалски с известни трудности. Може да проведе и прост разговор на местния пемонтски диалект.

4. Губи част от белия си дроб след инфекция, докато е млад.

5. Той е почитател на тангото. „Обичам тангото и го танцувах, докато бях млад“, казва в биографичната си книга „Йезуитът“ (“El Jesuita”).

6. Имал е приятелка. „Тя беше част от групата приятели, с които ходех да танцувам. Но тогава открих своето влечение към религията“, твърди той отново в биографията си.

7. Работил е като бияч в клуб в Буенос Айрес, докато е бил студент, за да изкара малко пари.

8. Той е горещ почитател на местния си футболен отбор Сан Лоренцо.

9. Любимата му картина е „Бялото разпятие“ (“The White Crucifixion”) на Марк Чагал от 1938 г. Картината показва как разпъват Иисус на кръста, докато носи молитвен шал, символизиращ, че е евреин. В оригинала си картината е показвала войник със свастика, който пали синагога.

10. Любимият му филм е „Пирът на Бабет“ (“Babette’s Feast”) от 1987 г., датска драма на режисьора Габриел Аксел.

11. Учил е философия в Католическия университет на Буенос Айрес, като има и магистърска степен по Химия от Университета на Буенос Айрес.

12. Бил е учител по литература, психология, философия и теология, преди да стане архиепископ на Буенос Айрес.

13. Той е съавтор на книгата „На Рая и Земята“ („Sobre el Cielo y la Tierra“), която може да бъде закупена за „Киндъл“.

14. От 1998 до 2013 г. е архиепископ на Буенос Айрес. По онова време става известен с това, че се опитва да води чрез личен пример, отказвайки се от ярките роби на позицията си и приемайки скромното облекло на свещеник.

15. Отказвал е да ползва такси или личен шофьор, като вместо това е вземал градския транспорт, за да стигне до малкия си апартамент, където сам си е готвил, въпреки че готвачът и огромните покои на архиепископ са били на негово разположение.

16. Ръкоположен е за кардинал от папа Йоан Павел II през 2001 г.

17. По време на конклава през 2005 година, когато той е подгласник на станалия в последствие папа Бенедикт XVI, става ясно, че е жертва на очерняща кампания, водена от членове на собствения му Йезуитски орден, които обаче са с по-либерални възгледи. Едно от твърденията им било, че никога не се усмихва.

18. Пътува към конклава в Рим в икономическа класа.

19. Франциск е първият неевропейски папа от Григорий III, който е роден на територията на днешна Сирия и избран през 731 г.

20. Той не е Франциск I, а само папа Франциск. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди обяснява: „Той ще стане Франциск I, след като имаме Франциск II.” Папа Йоан Павел I е последният папа, който сам си прикача „Първи“ към името.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини