Засякоха необичайна гравитационна вълна

Колаборацията LIGO-Virgo регистрира невероятно силно събитие, което може да е първото откриване на гравитационна вълна от черна дупка, поглъщаща неутронна звезда.

Избухване на необичайни гравитационни вълни, вълни в самата тъкан на пространството-време, ударните вълни на някакво колосално събитие, е открито от обсерваториите LIGO и Virgo в 15:22:15 UTC на 26 април 2019 година. И двойката детектори LIGO, и Virgo, регистрираха сигнала, ограничавайки местоположението му до район, заемащ около три процента от общото небе.

Астрономите все още анализират събитието и може да се окаже нещо съвсем различно. Но откакто за първи път бяха открити гравитационните вълни през февруари 2016 г., астрономите се надяват да открият много различни видове сливания.

Първоначалният анализ показва, че това събитие е сливане на черна дупка-неутронна звезда само с 13%, но учените все още се надяват.

"Този кандидат е различен от всичко останало, което сме наблюдавали", коментира членът на LIGO Габриела Гонзалес от държавния университет в Луизиана.

Няма голяма разлика между черна дупка и неутронна звезда. И двете са резултат от смъртта на звезда. Щом звездата изгори водорода си и изхвърли външния си материал в серия от експлозии, ядрото ѝ се срива под собственото си тегло.

Ако това ядро е под около три пъти масата на Слънцето, а първоначално звездата - между 10 и 30 пъти по-голяма от масата на Слънцето, то става неутронна звезда. Ако е повече от три слънчеви маси, то става черна дупка. Звездите, които са твърде малки, за да станат неутронни звезди, стават бели джуджета.

Знаем, че съществуват двойни системи с различни по маса звезди. Така че е абсолютно възможно да съществуват двойни системи  черна дупка - неутронна звезда, пише ScienceAlert. Но това събитие би било първото доказателство за съществуването на такава двойна система.

Механизмът е същият като сливането на черна дупка с черна дупка и неутронна звезда с неутронна звезда. Двата обекта влизат в смъртоносна спирала, обикаляйки по-близо и по-близо, докато - бум! - двата обекта се слеят.

Но има някои различия. Тъй като черната дупка е далеч по-масивен обект, тя ще включи масата на неутронната звезда в своята собствена. А вместо кръгова орбита, пътят на неутронната звезда около черната дупка ще бъде по-сферичен, което прави много по-проверими ефектите на относителността.

Събитието условно е наречено S190426c. Базирайки се на възможностите за триангулация на сигнала, добавени от детектора на Virgo изглежда, че e на около 1,2 милиарда светлинни години.

Откак LIGO бе включен отново в началото на април след година обновяване, всичките му открития са публични. Описание на събитието S190426c, както и карти на региона на небето, откъдето е идва, са достъпни на уебсайта на GraceDB, така че астрономите по целия свят да могат да извършват свои собствени последващи наблюдения.

Тъй като неутронната звезда се разрушава и след това се поглъща от звездата, се очаква, че това ще доведе до възпламеняване на електромагнитна активност. Това все още не е открито, което потенциално сочи към друг вид сливане.

Съвместната работа на LIGO-Virgo откри редица събития, включително втори сблъсък на неутронни звезди. Така че, дори ако това събитие не се окаже горещо очакваното сливане на черна дупка с неутронна звезда, изглежда, че откриването му е само въпрос на време.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини