19 °C

Най-известната теория на Стивън Хокинг за черните дупки може да се окаже невярна

Една от най-известните теории на Стивън Хокинг за тъмната материя предсказва, че тази тайнствена и невидима субстанция е съставена от първични черни дупки. Но това не се потвърди и при последната проверка, осъществена с помощта на мащабен телескоп, който засне цяла галактика на един кадър.

Тези резултати не отричат напълно теорията на знаменития физик, но показват, че първоначалните черни дупки трябва да са били наистина съвсем миниатюрни, за да се обясни с тях съществуването на тъмната материя.

Тайната на тъмната материя

Тъмната материя е име, дадено от физиците на едно особено загадъчно явление: всичко във вселената се движи, върти и взаимодейства по такъв начин, сякаш има по-голяма маса, отколкото ние можем да открием. Учените се опитваха да обяснят тъмната материя чрез най-различни вариации: от малките частици неутрино до съществуването на неизвестни към днешен ден на науката частици и неоткрити още закони на физиката. През 1970-те години Стивън Хокинг и неговите колеги предположиха, че Големият взрив навярно е създал огромен брой сравнително малки черни дупки, като всяка от тях е с размерите на протон. Тези малки древни частици е твърде трудно да бъдат видени, но би трябвало да оказват силно гравитационно въздействие на другите обекти: именно това е основното свойство на тъмната материя. В наши дни тази теория бе проверена, само че чрез първични черни дупки, които са по-тежки от Луната.

С усъвършенстването на технологиите учените започнаха да правят все по-качествени и ясни снимки на космическото пространство. Дигиталната камера Hyper Suprime-Cam (HSC), инсталирана в телескопа Subaru в Хаваи предлага една съвсем нова технология за визуализация, която дава възможност да бъде получено изображението на цялата галактика Андромеда в рамките на само един кадър. Масахиро Такада и неговият екип от физико-математическия институт в Кавли (Япония), използваха тази камера за търсенето на първичните черни дупки. Получените резултати бяха публикувани в края на миналия месец в списание Nature Astronomy.

Черните дупки не излъчват светлина, въпреки че свръхмасивните, подобни на тази в галактиката M87 (Messier 87), имат около себе си ярък диск от нагорещена материя. Но първичните черни дупки са милиарди пъти по-малки и нямат около себе си каквато и да било видима материя. Търсенето на подобни черни дупки се осъществява на места, където техните мощни гравитационни полета изкривяват светлината от другите звезди и галактики. Изкривяваният са от такъв тип, че черната дупка може да се използва като оптична леща на телескоп.

Обикновените телескопи откриват този ефект, като правят множество снимки на дадена звезда през определени интервали от време. Ако пред тази звезда преминава черна дупка, то нейната светлина ще се променя и от време на време ще става по-ярка, ще блясва, а колкото е по-малка черната дупка, толкова по-малък ще е и блясъкът от звездата. И съответно, колкото по-бързо преминава черната дупка пред звездата, толкова по-кратък ще е този блясък.

„Ако един астрономичен обект създава ефект на оптична леща, има маса, примерно колкото Слънцето, времевият мащаб на този блясък е в рамките на няколко месеца или година“ – каза Такада. Но първичните черни дупки, които те търсят, са с много по-малка маса, сравнима с лунната , а това означава, че проблясването на звездата ще бъде много по-кратко.

Такада заяви, че камерата HSC е уникална, понеже дава възможност да се заснеме цялата галактика наведнъж, на само един кадър с потресаващо кратки (за астрономите) времена на експозицията – в рамките на само 2 минути. Такада и неговият екип направиха около 200 снимки на най-близката до нас галактика в продължение на 7 часа в една съвсем ясна нощ. Астрономите откриха само едно събитие, което може да бъде класифицирано като микро гравитационна леща. Според учения, ако първичните черни дупки съставят значителна част от тъмната материя, то на тази снимка трябваше да се видят около 100 подобни явления.

„Този метод е златният стандарт за откриването на черни дупки или доказателства за тяхното отсъствие в определена точка на пространството“ – каза Саймън Бърд, известен калифорнийски физик в областта на черните дупки.

„Тази научна работа изключва първичните черни дупки като родоначалници на тъмната материя в диапазона маси, при който предишните измервания не бяха така точни и подробни. Това е един много добър резултат“ – заяви Бърд.

Нима това бе последния гвоздей в ковчега и теорията на Хокинг ще се окаже невярна. Според Бърд и Такада, това не е така, понеже е възможно съществуването на първични черни дупки с друг диапазон на масата.

„Възможно е съществуването на първични черни дупки със съвсем малка маса, като например масата на малък астероид“ – каза Бърд. „Те могат да обяснят от 1 до 10% от тъмната материя“.

Но за съжаление, HSC не може да регистрира толкова малки черни дупки, понеже проблясъците звездна светлина от тях ще бъдат съвсем кратки. „Ще трябва да намерим друг начин да направим това“ – допълни Бърд.

След обработката на данните бе получен само един подобен проблясък. Въпреки че това е единственият предварителен резултат, той може да се окаже невероятно важен: това е първата открита от учените първична черна дупка, която може да стане революционна проверка на някои от научните работи на Хокинг.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
23 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се концентрирате върху нещата, с които бихте подобрили живота си. Сред тях са явявания на изпити, образователни и други програми, повишаващи квалификацията ви. Деловите начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите.
23 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Мнозина от вас обмислят нови сфери за действие. Работата в екип ще се стимулира и заедно ще ускорите приключването на печеливш проект. Не забравяйте близките си, зарадвайте ги с жест на внимание. Повече физическа активност ще ви се отрази тонизиращо, не се щадете. Любовни обяснения.
23 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Резултати от работата ще ви удовлетворят, но умората ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. Наред с това ще трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Бъдете търпеливи, запазете добрия тон и всички ще останат доволни. Личен проблем ще ви отведе на друго място и накара да станете дискретни.
23 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате всички основания да се надявате, че трудът ви ще бъде оценен и съответно възнаграден. Финансовите придобивки ще ви удовлетворят. Любовни авантюри, но не се увличайте твърде много, ако желаете да продължавате в същия дух. Възможно е неприятен за вас човек остро да ви провокира. Запазете добрия тон.
23 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако се чувствате уморени и ви липсва активност, не се насилвайте. Ще се заредите с енергия, правейки онова, което ви носи наслада и запълва духовните празноти в душата ви. Пътуванията също биха ви се отразили обновяващо на духа, ако разбира се го желаете. Каквито и възможности да имате си осигурете пълноценна почивка и достатъчно сън.
23 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Удовлетворени сте от делата, с които се занимавате напоследък. Положихте доста усилия, които съвсем естествено биват възнаградени. Сериозни финансови постижения ще повишат самочувствието ви. Можете да си позволите отдавна отлагани покупки. Сега е момента за инициативи от всякакво естество.
23 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добро настроение и без да изпадате в крайности ще общувате и създавате полезни контакти. Денят е подходящ за пътувания или начало на сериозни промени. За някои те са свързани с професионалната им заетост, смяна на едно работно място с друго, стартиране на голям проект или нова връзка.
23 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес ще бъде свързана с получаване и обмен на информация. Добре ще е ако запазите спокойствие в напрегната ситуация и съвместно с колегите си намерите най-подходящия начин на действие. Печелите време с нещо, което сте свършили преди определения срок. Ваш приятел ще ви помоли за съвет, опитайте се да му бъдете максимално полезни.
23 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят не е подходящ за силни изяви и други активности, а предразполага към размисъл, смирение и блага дума, които биха свършили по-добра работа. Ако сте в позиция на търсещи, това е печелившата формула, но и не само за този случай. Всичко ще си дойде на мястото, стига да вървите напред с разума, да се вслушвате в интуицията си и почитате вярата си.
23 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Настроението ви ще е променливо, но не и разколебани в намеренията си. Взаимоотношенията в семейството ще ви носят повече сигурност, взаимното доверие, доказало се през годините е факт, който не подлежи на съмнение. Постигнали не малко, ще споделяте преживяванията си с близки или приятели вечерта.
23 окт 2019
Последни новини