Инж.Хасан Азис се срещна с изселнически организации в Измир и Маниса

Изображение 1 от 3

    Инж.Хасан Азис, кмет на община Кърджали и заместник председател на ДПС проведе срещи  с представители на изселнически организации в Измир и Маниса, Р Турция.

    В Измир Инж.Азис гостува на Дружеството на българските изселници „Балгьоч“. В срещата участваха още  председателят на ОбС- Кърджали Раиф Мустафа, председателите на групите съветни в ОбС-Кърджали на ДПС- МухарремМухаррем, на ГЕРБ-Огнян Иванов, общински съветници, кметовете на с.Мост - Лятиф Расим, който е и председател на Общинската организация на ДПС- Кърджали, на с.Глухар- Еркан Юсеин, председателят на МДПС-Кърджали Ахмед Моллахасан.

    В офиса на „Балгьоч“ от турска страна в разговорите участваха председателят на УС на изселническата организация   Аптурахим Нурсой, членовете на УС на сдружението, депутатът в Меджлиса от Народно-републиканската партия (CHP) от Измир г-н Кямил ОкяйСъндър и  др.

    Председателят на „Балгьоч" изрази задоволство от  срещата  с  инж. Хасан Азис в качеството му на кмет и представител на ДПС, и заяви, че  организацията  го  уважава като човек и  добър ръководител, който реализира  успешни проекти в полза на жителите на община Кърджали и областта.Аптурахим Нурсой  пожела успех на ДПС на предстоящите евроизбори и изборите за местна власт през октомври.

    Депутатът в Меджлиса от Народно-републиканската партия (CHP) от Измир г-н Кямил Окяй Съндър посочи, че турците и мюсюлманите в България трябва да бъдат приемани като пълноправни граждани на българската държава, да имат силно представителство в различните власти и задачата и отговорността  на „Балгьоч“ е да работи така, че да се запази единството и заедността на това населениев България.

    Инж.Хасан Азис благодари за дългогодишната съвместна работа и постигнати успехи с „Балгьоч“.“Благодаря, че бяхме заедно  дълги години опора един за друг.“ Той припомни, че „Балгьоч“ има сериозна заслуга за побратимяването на Кърджали с Голяма община Измир и предложи 10 пункта, в които сътрудничеството може да се активизира и да бъде полезно за двете страни отново с помощта на „Балгьоч“.Провеждане на курсове за ученици и учители по майчин език от България в Измир, обмен на групи деца за летни лагери в двете общини, обмен на спортни групи, фолклорни състави, обмяна на опит в сферата на озеленяването и градската среда, съвместна работа по европроекти бяха част от предложените от кмета сфери за сътрудничество.

    Нашите изселници поставиха въпроса за по-добра организация  в работата на паспортните служби, тъй като през 2020г. изтича срока и предстои подмяна на близо 80 на сто от  документите за самоличност.

    Инж.Азис беше посрещнат изключително топлои отпредседателя на Сдружението на балканските турци в Маниса Алтан Хафъзисмаилоглу и членове на организацията, чиито корени са от Кърджалийско. На срещата присъстваха кметът на с.Мост и председател на общинската организация на ДПС в Кърджали Лятиф Расим и председателят на МДПС-Кърджали Ахмед Моллахасан. В момента в Маниса живеят около 6 хиляди изселници от България.Домакините благодариха, че усилията им за побратимяване между двете общини са дали резултат и поздравиха инж.Азис за подписания Договор за сътрудничество. Коментирани бяха въпроси за развитие на връзките в различни сфери.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини